Feestelijke start realisatie energieneutraal appartementencomplex Orangerie op Landgoed Wickevoort in Cruquius

Orangerie Wickevoort Cruquius

Gebiedsontwikkelaar AM geeft vandaag het officiële startsein voor de realisatie van het energieneutrale appartementengebouw Orangerie. Het fraaie complex is ontworpen met veel aandacht voor welzijn van de bewoners, die kunnen genieten van een weids zicht op het omliggende groen. Orangerie maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Landgoed Wickevoort in Cruquius (gemeente Haarlemmermeer). De ontwikkeling van het landgoed is al enige tijd in een stroomversnelling en er zijn nu circa 183 huur- en 36 koopwoningen opgeleverd. Alle bewoners worden lid van de beheervereniging en kunnen gebruik maken van verschillende gedeelde faciliteiten die eveneens zijn gerealiseerd. 

Orangerie: duurzaam en ontspannen wonen
Orangerie is gesitueerd op een markant punt aan de noordwestelijke zijde van het landgoed. Het gebouw vormt een van de bijzondere accenten binnen het stedenbouwkundige raamwerk van Landgoed Wickevoort. Dit fraaie energieneutrale en transparante gebouw krijgt vier woonlagen en grote glazen gevels. Hierdoor is er een maximale verbinding met buiten, dat bijdraagt aan een ontspannen gevoel bij bewoners. Orangerie is gebouwd in een U-vorm naar een ontwerp van M3H Architecten. Bij de totstandkoming van het ontwerp waren duurzaamheid en de relatie met het omliggende groen belangrijke uitgangspunten. Vanuit de appartementen en het binnenhof is er volop uitzicht op het groene omliggende landschap. In het binnenhof komen subtropische planten die winterhard zijn.

Parkeren gebeurt uit het zicht in de ondergrondse parkeergarage. In totaal zijn er 24 appartementen en 2 penthouses. Op dit moment zijn er nog enkele woningen beschikbaar. De start van de bouw, die in handen is van BAM Wonen, was in november 2022. De eerste woningen worden naar verwachting rond de zomer van 2024 opgeleverd.

Landgoed Wickevoort is gelegen op het voormalig grondgebied van Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). SEIN heeft het eerste masterplan uitgewerkt en het stedenbouwkundig plan is in samenwerking met SEIN en de gemeente Haarlemmermeer uitgewerkt door VenhoevenCS en landschapsarchitect Landlab. Gezamenlijk wordt er gewerkt aan de uitwerking van de diverse deelplannen.

Officiële handeling
In het kader van de start bouw houdt AM samen met BAM Wonen en wethouder Jurgen Nobel op 21 februari van 15.30 tot 18.00 uur een feestelijke bijeenkomst voor bewoners, partners en andere betrokkenen.

 

Overige fases
Recent is ook gestart met de bouw van de deelplannen Water en Boomgaard bestaande uit 62 energieneutrale koopwoningen. Meer informatie over Landgoed Wickevoort en de actuele beschikbaarheid van de woningen is te vinden op www.wickevoort.nl.

Deel op social media