Gemeente Delft en AM geven startsein bouw 41 woningen in duurzame gebiedsontwikkeling Schoemaker Plantage te Delft

grasbuurt

Foto v.l.n.r.: Maarten Strijdonk (directeur bij BAM Wonen), wethouder Maaike Zwart en Gilbert Kokenberg (directeur projecten bij AM)

Delft, 8 februari 2023 - De bouw van Grasbuurt 2 in de Schoemaker Plantage in Delft is officieel gestart. In opdracht van gebiedsontwikkelaar AM bouwt BAM Wonen in deze fase 41 energiezuinige koopwoningen in een groene parkachtige setting. Grasbuurt 2 is een vervolg op de succesvolle eerdere fase in Grasbuurt en wordt gerealiseerd in de architectuurstijl ‘de Nieuwe Delftse School’. Wethouder Maaike Zwart van de gemeente Delft verrichtte samen met Gilbert Kokenberg (directeur projecten AM), Maarten Strijdonk (directeur bij BAM Wonen) en de toekomstige bewoners de officiële handeling voor deze 41 woningen. De ontwerpen zijn van Bedaux de Brouwer Architecten en WAM architecten

Maaike Zwart, wethouder Duurzaamheid in Delft: “Delft wil in 2050 klimaatneutraal zijn. We maken dan alleen nog gebruik van natuurlijke energiebronnen, zoals zon- en windenergie en aardwarmte. Bij de bouw van nieuwe woningen passen we daarom meteen duurzame elementen toe, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Dat is ook nog eens goed voor de portemonnee. Ik ben trots op dit nieuwe stuk stad in Delft.”

Karakteristiek ontwerp in stijl ‘de Nieuwe Delftse School'
Grasbuurt 2 sluit naadloos aan op het groene karakter van Grasbuurt 1. De woningen kijken uit over de waterplas, liggen aan het stadspark of zijn gelegen aan een groen woonhof. Het woonhof ligt aan de uitlopers van het park, is autovrij en wordt zorgvuldig ingericht met een natuurrijk ontwerp en een speeltuintje voor de jongste bewoners. Bedaux de Brouwer Architecten en WAM architecten werkten net als bij eerdere fases van Schoemaker Plantage aan de woningen in Grasbuurt. De woningen zijn ontwikkeld in een architectuurstijl die de architecten omschrijven als ‘de Nieuwe Delftse School’. Deze architectuurstijl kenmerkt zich door het gebruik van baksteen in diverse toepassingen, de plaats van de kozijnen, erkers en hoge daken met schoorstenen.

Maarten Strijdonk, directeur bij BAM Wonen: “Met veel trots zijn wij gestart met de bouw van deze 41 prachtige en duurzame woningen. Het projectteam staat gesteld om er samen met de bewoners een mooie bouwreis van te maken. Hierbij wil ik alle kopers nogmaals van harte feliciteren met de aankoop van hun nieuwe woning en alvast veel woongeluk toewensen.”

Volop aandacht voor duurzaamheid
Alle woningen zijn energiezuinig. De woningen zijn voorzien van een warmtepomp, die voor zowel vloerverwarming als -koeling zorgt. Daarnaast wordt energie opgewekt door zonnepanelen. De woningen voldoen aan de eisen van “Bijna Energie Neutraal Gebouw” (BENG). Dit betekent dat er niet alleen rekening is gehouden met een goede isolatie van de woningschil en energiezuinige installaties, maar ook met de toepassing van duurzame energie. Niet alleen de woningen zijn duurzaam, maar ook de inrichting van de directe omgeving. Zo worden de daken van de bergingen uitgevoerd met een sedumdak en krijgen alle woningen een waterton, waardoor de waterberging verbetert. Ook bij de inrichting van het openbaar gebied is rekening gehouden met waterberging voor periodes met hevige regenval.

Gilbert Kokenberg, directeur projecten bij gebiedsontwikkelaar AM: “Met de realisatie van Grasbuurt fase 2 geven wij in het verlengde van eerder gerealiseerde deelplannen verdergaand invulling aan onze maatschappelijke thema’s Gedurfde Duurzaamheid en Healthy Urban Working & Living. Dit zijn belangrijke aspecten die wij in onze gebiedsontwikkelingen integreren.”

Naar verwachting worden de 41 woningen in Grasbuurt 2 vanaf eind 2023 opgeleverd. Er zijn nog enkele brede gezinswoningen te koop.

grasbuurt delft

Deel op social media