Rochdale en BAM Wonen vieren met bewoners oplevering 111 verduurzaamde sociale huurwoningen in Diemen

overzicht 111 woningen Diemen

Diemen, 2 februari 2023 - In Diemen hebben Rochdale, BAM Wonen en de bewoners de oplevering gevierd van 111 verduurzaamde sociale huurwoningen in de wijk Spoorzicht. Het gemiddelde energielabel ging van D naar A. Dat betekent meer wooncomfort en besparing op energieverbruik Bij het project werden nieuwe digitale technieken toegepast, zoals drone-scans van de woningschil en 3D-scans in de woningen zelf. De uitvoering kreeg van de bewoners een hoog rapportcijfer: gemiddeld 8,8.

Eric Nagengast, directeur Vastgoed bij Rochdale, is blij met het resultaat: ‘Onze verduurzamingsopgave is enorm. Wij verhuren 38.000 woningen in de metropoolregio Amsterdam.. Nieuwe digitale technieken kunnen het werk versnellen en aangenamer maken voor onze bewoners. Dat blijkt hier. Bijna een 9 als rapportcijfer is geweldig.’

Uitvoering volgens planning
Rochdale maakt haar woningvoorraad energiezuiniger in een grote reeks ‘Beter label projecten’. BAM Wonen is een van de betrokken ketenpartners. In elk ‘Beter label project’ worden energetische en onderhoudsmaatregelen gecombineerd uitgevoerd. Het project in Diemen (met 42 woningen uit de jaren dertig en 69 woningen uit de jaren vijftig) liep van januari 2022 tot november 2022. De verduurzaming loste vocht- en tochtproblemen op en brengt het gemiddelde energielabel van D naar A. Met de verduurzamingsmaatregelen in Diemen geeft BAM Wonen invulling aan BAM’s strategie ‘Building a sustainable tomorrow’ met focus op de samenhangende thema’s duurzaamheid, digitalisering en industrialisatie.

Pascal Holleman, projectleider Renovatie Concepten bij BAM Wonen: ‘We kijken terug op een goede en plezierige start van onze ketensamenwerking met Rochale. Ook de feestelijke afsluiting met haar huurders past bij de ongedwongen sfeer in de wijk.’

De woningschil werd geïsoleerd en diverse andere onderhoudswerkzaamheden werden uitgevoerd. De voordeuren zijn vervangen en alle woningen zijn voorzien van HR++ glas. Bij de woningen uit de jaren dertig zijn ook de kozijnen vernieuwd. De spouwmuren zijn geïsoleerd en het dak is vervangen en voorzien van isolatie. Alle woningen hebben een nieuw, CO2-gestuurd ventilatiesysteem gekregen. Ook is schilderwerk uitgevoerd en er zijn optioneel zonnepanelen gelegd. Er is veel aandacht besteed aan behoud en herstel van authentieke details van de woningen.

Bouwproces vol digitale toepassingen
In Diemen heeft BAM Wonen voor het eerst bij een verduurzamingsproject de rijwoningen ingescand met drones. Daarna zijn de beelden omgezet in 3D-modellen. Op die manier zijn woningdetails van alle daken en gevels al in het voorbereidingstraject digitaal beschikbaar voor alle betrokken partijen.

Ook de binnenkant van de woningen werd digitaal in kaart gebracht. Het uitvoeringsteam gebruikte smartphones met LiDaR-scanner voor 3D-scans van de woning. Deze beelden vereenvoudigen het afstemmen van woningspecifieke werkzaamheden.

De beelden van de drones en smartphones werden elke dag op de bouwplaats geraadpleegd via een groot digibord in de bouwkeet. De beelden en 3D-modellen ondersteunen een nauwkeurige afstemming met onder meer kraanbemanning, steigerbouwers en installateurs.

Deel op social media