BAM Wonen en OpenSpace gaan meerjarige samenwerking aan voor 360° vastlegging van bouwplaatsen

samenwerking OpenSpace en BAM Wonen

BAM Wonen en OpenSpace gaan een meerjarige samenwerking aan om de bouwplaatsen en de kwaliteit van de werkzaamheden in 360° vast te leggen. Hiermee is BAM Wonen in staat een bouwproject van start tot oplevering volledig digitaal te documenteren en in te zien. Na een geslaagde pilot op de projecten Imagine in Rotterdam en de Houttuin in Woerden, krijgt de samenwerking een vervolg op andere bouwplaatsen van BAM Wonen.

Met de technologie van OpenSpace worden op zeer eenvoudige wijze beelden gemaakt van de bouwplaats. Een 360° camera wordt gemonteerd op een helm en tijdens de normale rondes op de bouw worden beelden gemaakt en direct opgeslagen. Deze beelden en andere opgeslagen informatie worden gekoppeld aan een plattegrond en maken het vervolgens mogelijk om digitaal over de bouwplaats te wandelen, vergelijkbaar met Google Street View. Hiermee kan de voortgang en kwaliteit nog gedetailleerder worden gevolgd, worden risico’s verminderd en biedt het de mogelijkheid terug te kijken naar eerdere momenten tijdens de bouw. Doordat collega’s op afstand mee kunnen kijken worden tevens de reisbewegingen tussen bouwplaats en kantoor verminderd. In het kader van de wet kwaliteitsborging kan met de beschikbare data op elk moment de kwaliteit van de bouw aangetoond worden.

Johan Huijberts, Hoofd Werkvoorbereiding van BAM Wonen: “We zijn op zoek gegaan naar slimme methodes om vanachter je bureau ergens anders mee te kunnen kijken op de bouwplaats. Daarnaast is een grote plus dat je uiteindelijk meer controle op de kwaliteit krijgt. Zeker gezien de WKB willen we ook zorgen dat we vooraan staan met de borging van onze kwaliteit en het aantoonbaar vastleggen daarvan.”

Alle opgenomen beelden en data van de bouw blijven bewaard en zijn snel en gemakkelijk terug te vinden in een digitaal dossier. Zo kan ook in de nazorg en het beheer en onderhoud bijvoorbeeld gericht gekeken worden naar verborgen onderdelen zoals leidingwerk. Waar voorheen destructief onderzoek nodig zou zijn is dat nu minder het geval, omdat alles digitaal inzichtelijk te maken is.

OpenSpace 360 graden documentatie

BAM Wonen en OpenSpace hebben met elkaar afgesproken om in de toekomst nauw samen te blijven werken voor de verdere ontwikkeling van het platform. Met digitalisering als belangrijk uitgangspunt geven we met de samenwerking met OpenSpace tevens invulling aan BAM’s strategie ‘Building a sustainable tomorrow’. Samen met OpenSpace is gekeken naar de impact van de samenwerking. Hieruit is naar voren gekomen dat we 50% CO2 reductie realiseren en 50% efficiëntie op onderdelen zoals destructief onderzoek, projectdocumentatie, aanmaak en afhandeling van incidenten en het uitvoeren van kwaliteit en veiligheid Inspecties.

Martijn Tijhof, Account Executive, OpenSpace: “Wij zijn heel trots om met een vooraanstaand bouwbedrijf zoals BAM Wonen samen te werken en tevens bij te dragen aan hun strategie om aan een duurzame toekomst te bouwen. De samenwerking tussen beide partijen is enorm waardevol en inspirerend. We kijken er naar uit om OpenSpace verder in te zetten op de andere bouwplaatsen van BAM Wonen.” 

Over OpenSpace 
OpenSpace, wereldleider op het gebied van reality capture en AI-aangedreven analyses, stelt bouw- en vastgoedbedrijven van elke omvang in staat om een interactief 360° digitaal beeld van hun gebouwde omgeving te creëren. Klanten hebben OpenSpace gebruikt om efficiënter te werken en risico's te verminderen, door meer dan 15 miljard vierkante meter aan beeldmateriaal vast te leggen van bouwprojecten op duizenden locaties in meer dan 91 landen. Ga voor meer informatie naar www.openspace.ai/nl 

Deel op social media