Woonconcept en BAM Wonen verduurzamen negentien sociale huurwoningen naar nul-op-de-meter in Steenwijk

Fits Steenwijk 2 - Woonconcept

Steenwijk, 4 april 2023 – In opdracht van woningcorporatie Woonconcept verduurzaamt BAM Wonen negentien sociale huurwoningen naar nul-op-de-meter (NOM) in Steenwijk. De gelijkvloerse rijwoningen aan de Baltersstraat, Preistingestraat en Cueperstraat hebben een schuine dakkap waaronder zich uitsluitend bergruimte bevindt. Woonconcept zocht een passende oplossing om deze woningen energieneutraal te maken. BAM Wonen past haar nieuwe productserie Fits toe om de woningen uit begin jaren zeventig maximaal te verduurzamen naar een netto-warmtevraag lager dan 50 kWh/m2/per jaar. De nieuwe installaties worden geplaatst in de bergruimte op zolder.

De bewoners zijn enthousiast en hebben ingestemd met het verduurzamingsplan. In april start BAM Wonen met de uitvoering. De oplevering staat gepland in juli 2023. “Het is mooi dat we de verduurzaming van deze woningen kunnen combineren met het ‘supergeschikt’ maken van de woningen voor bewoners met een rollator. De meeste bewoners van deze woningen zijn al wat ouder en met de nieuwe aanpassingen kunnen zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Het hang- en sluitwerk wordt op een andere hoogte geplaatst. Ook kunnen alle sloten geopend worden met dezelfde sleutel, het slot is zelfs voorzien van een glow-in-de-dark-sticker,” vertelt Ruben Messak, projectmanager bij Woonconcept.

Alle installaties in de woning

Tom Stolker, commercieel manager bij BAM Wonen: “Hiermee geven wij uitvoering aan de BAM-strategie ‘Building a sustainable tomorrow’, waarmee wij vol inzetten op duurzaamheid, digitalisering en industrialisering. Met Fits brengen we vaart in de energietransitie, want Fits past altijd. We staan samen met woningcorporaties en vastgoedbeleggers voor een grote verduurzamingsopgave. Hiervoor zetten we onze Fits in met innovatieve oplossingen. Bijvoorbeeld de warmtepomp die in de woning geplaatst kan worden, in plaats van buiten. Hiermee kunnen we snel woningen isoleren en verduurzamen. Het maakt ons trots dat Woonconcept en haar huurders net als BAM Wonen deze vernieuwingen direct willen toepassen voor comfortabele en energieneutrale huurwoningen”.

Nul-op-de-meter met Fits

In een NOM-woning zorgen de installaties ervoor dat in een jaar net zoveel duurzame energie wordt opgewekt als gemiddeld door een huishouden verbruikt wordt. De netto-warmtevraag is lager dan 50 kWh/m2/per jaar. Met Fits biedt BAM Wonen keuze in hoogwaardige verduurzamingsoplossingen die opdrachtgevers kunnen combineren om woningen in één keer of in stappen gasloos en NOM te maken. Woonconcept verduurzaamt de woningen in Steenwijk in één keer naar NOM. De gekozen Fits bestaan uit een stalen dak inclusief zonnepanelen en sedum, zeer hoogwaardige spouwmuurisolatie, kunststof kozijnen met triple glas, bodemisolatie met chips (op de grond van de kruipruimte), warmtepomp met boilervat en warmte-terug-win (WTW) installatie. De betere isolatie en nieuwe installaties maken de woningen energieneutraal en gasloos. Voor de bewoners levert de verduurzaming naar NOM een comfortabele woning op met een gezond binnenklimaat. Voor betaalbare en gelijkblijvende woonlasten vraagt Woonconcept haar huurders om een energieprestatievergoeding (EPV).

Versterken biodiversiteit en circulariteit

Woonconcept en BAM Wonen passen ook maatregelen toe die de biodiversiteit en circulariteit stimuleren. De achterzijdes van de woningen krijgen een groen dak. De sedumplanten vormen een klimaatadaptieve oplossing voor wateroverlast die tegelijkertijd bijdraagt aan kansen voor onder meer vlinders en vogels. Op de kopgevels worden bijenstenen ingemetseld en de bestaande nestkasten teruggeplaatst en uitgebreid. De zeshoekige kasten die naast elkaar geplaatst worden, zijn vooral bestemd voor huismussen die zich bij voorkeur in kolonies nestelen. Vanzelfsprekend draagt BAM Wonen zorg voor het hoogwaardig inzamelen en hergebruiken van bouwmateriaal dat vervangen wordt zoals dakpannen, glas en kozijnen. Ook laten Woonconcept en BAM Wonen het hardhout uit de voor- en achterdeuren verwerken tot buitenbanken die terugkomen in de wijk.

Deel op social media