Blog: Bouwen en verduurzamen door de ogen van de huurder

Verduurzaming Diemen

De bouwsector heeft van nature een praktische instelling. Daardoor staat het welzijn van huurders in het eindproduct soms niet centraal. Bovendien hebben huurders weinig inzicht in het bouw- en verduurzamingsproces. Maar ook wat een gezonde woning is, is onbekend. Dat is zonde, aangezien zij elke dag gebruik maken van hun woning. Een blik door de ogen van huurders is daarom van belang, maar hoe doe je dat eigenlijk?

Gebouwde omgeving draagt bij aan welzijn
Gebouwen worden voor mensen gebouwd, alleen verplaatsen we ons tijdens het bouwproces niet altijd in deze eindgebruikers. Dat is een gemiste kans, want het welzijn van huurders is op een positieve manier te beïnvloeden door de gebouwde omgeving. Denk aan de luchtkwaliteit en aan geluid. Dit zijn aspecten waarbij de fysieke gezondheid vooral centraal staat. Bovendien zijn zowel de luchtkwaliteit als het geluid goed te meten. Belangrijk is daarbij wel dat het niet alleen bij meten blijft. Als er bijvoorbeeld na een meting blijkt dat er te veel geluidsoverlast is van de buitenwereld, dan kan goede isolatie een merkbaar verschil maken. 

Naast de fysieke aspecten van een woning is er ook nog het mentale en sociale vraagstuk: wanneer voelt de huurder zich lekker in een woning? Een huurder wil zich vrij voelen in de woning. Daarom is het aan te raden om woningen bijvoorbeeld niet te smal te maken. Als het te smal is, dan kan de woning maar op één manier worden ingericht en wordt bijvoorbeeld het geven van feestjes lastig als de meubels niet makkelijk op een andere plek kunnen staan. Smalle ruimtes geven mensen mentaal een slecht gevoel. Een raam bij de trap kan de huurder bijvoorbeeld meer een gevoel van vrijheid en rust geven.

Andere aspecten die bijdragen aan het sociale en mentale welzijn van de huurder zijn (dag)licht en zicht. Zo heeft de hoeveelheid daglicht die een persoon tot zich neemt, bewezen effect op het humeur. Bovendien helpt genoeg licht bij een beter dag- en nachtritme. Hiernaast zijn vooral lange, vloeiendere zichtlijnen belangrijk voor het welzijn van de huurder. Deze zichtlijnen creëren namelijk rust en bepalen in grote mate de sfeer van de woning. 
 

Verduurzaming Amersfoort

Duurzaam en welzijn hand in hand

Een gezonde woning gaat steeds meer hand in hand met een duurzame woning. Veel keuzes die worden gemaakt voor de duurzaamheid van een woning, werken ook in het voordeel van het welzijn van de huurder. De koppeling wordt alleen (nog) niet duidelijk gezien. Het is dan ook aan ons als sector de taak om dit duidelijker te communiceren aan de huurders. Want zij zijn uiteindelijk degenen waarvoor we bouwen. Een goed voorbeeld hoe de duurzaamheid van een woning ook het welzijn van de huurders verbetert, is het koken op inductie of elektriciteit in plaats van op gas. Gas heeft namelijk een nadelig effect op de luchtkwaliteit in de woning en daarmee op het welzijn van de huurder.

Daarnaast wordt het gebruik van biobased materialen vaak verantwoord vanuit een duurzaamheidspersectief. Maar die natuurlijke materialen dragen ook bij de gezondheid van de woning en dus aan het welzijn van de huurder. Biologische of organische materialen kunnen van zichzelf namelijk vocht opnemen of afgeven, dat is niet het geval bij de chemische en traditionele isolatiematerialen. De meest gebruikte materialen zijn glas- en steenwol. Door biobased materialen in te zetten met een damp-opensysteem, ontstaat er geen schimmel in huis. Het zorgt tevens voor een beter en constanter binnenklimaat.

Redeneer vanuit de bewoner

Als sector zijn we erg praktisch ingesteld. Wanneer er een parkeergarage wordt gemaakt, dan hebben we het bij de presentatie over de hoeveelheid kuub beton dat er is gebruikt. Maar niemand weet hoeveel fietsen er in de stalling kunnen. Het zou ons allemaal sieren om wat vaker stil te staan bij het effect van hetgeen dat we bouwen op de samenleving. Op de mensen die daar elke dag gebruik van maken. Juist de eindgebruikers maken onze sector zo bijzonder. De eerste stap om het welzijn van de eindgebruiker centraal te zetten, begint bij het beantwoorden van vragen zoals: voor wie bouw ik dit? Waarom bouwen we dit? En waar hebben zij behoefte aan? Als we ons die vragen stellen, kunnen we duurzame woningen bouwen die bijdragen aan het welzijn van haar bewoners.

Dinant te Brinke
Directievoorzitter BAM Wonen

Deel op social media