Feestelijke start voor nieuwbouw 767 woningen Sluisbuurt in Amsterdam

Duwo sluisbuurt Amsterdam

(Bericht gemeente Amsterdam)
Een groot nieuw wooncomplex met bijna 770 woningen voor studenten en jongeren verrijst in Amsterdam: de werkzaamheden zijn inmiddels begonnen en woensdag 31 mei is op Zeeburgereiland het feestelijke startschot gegeven voor de bouw van Sluisbuurt. Wethouder van woningbouw, Reinier van Dantzig van de gemeente Amsterdam, Anneleen Lagae, voorzitter Raad van Bestuur bij DUWO en commercieel directeur, Véronique Leenhouwers bij BAM Wonen, verrichtten samen de starthandeling.

Het complex wordt gebouwd aan de Zuiderzeeweg als een van de eerste nieuwbouwprojecten in Sluisbuurt, een woonwijk in aanbouw op Zeeburgereiland waar in totaal ruim 5.500 verschillende soorten huur- en koopwoningen komen. Wethouder van Dantzig: “Er is een groot tekort aan woningen voor studenten en jongeren, dus dit is echt goed nieuws. En dan op zo’n locatie aan het water, met nu al groen, een skatepark en sportfaciliteiten om de hoek “ 

Twee gebouwen 
De nieuwbouw bestaat uit twee gebouwen met 767 zelfstandige woningen voor zowel studenten als jongeren, de meeste ongeveer 21 m2 in oppervlakte. Verder komen er enkele grotere groepswoningen voor studenten, ruim 500 m2 aan gemeenschappelijke ruimten (in de vorm van drie common rooms) en in een van de gebouwen een plint met commerciële ruimten. De common rooms, waar straks ook buurtbewoners welkom zijn, krijgen onder meer keukenvoorzieningen, zodat bewoners er gezamenlijk kunnen koken. Anneleen Lagae: “DUWO is blij dat de huisvesting ondanks de hoge kwaliteitseisen betaalbaar blijft voor studenten en ook een fijne plek voor ontmoeting gaat worden met Hogeschool InHolland als ‘buur”. Ook deze hogeschool is momenteel in aanbouw. Vanaf collegejaar 2024-2025 gaan daar de deuren open voor duizenden studenten. 

Start bouw sluisbuurt

Op de foto v.l.n.r.: Véronique Leenhouwers, Reinier van Dantzig, Anneleen Lagae 

Duurzaam 
Sluisbuurt wordt een uiterst duurzame en groene woonwijk en ligt op de kop van Zeeburgereiland in het IJ. Net als rest van de wijk worden de twee DUWO-gebouwen zeer duurzaam. Voor de nieuwe wijk gelden forse eisen op het gebied van duurzaamheid, natuur en ecologie. Véronique Leenhouwers: “Niet alleen in het ontwerp van het gebouw maar ook tijdens de bouw houdt BAM Wonen hier rekening mee door het gebruik van zoveel mogelijk elektrisch materieel, herbruikbare bouwmiddelen en onze eerste energieneutrale bouwkeet”. De hele wijk wordt aangesloten op het warmtenet dat restwarmte uit het Oostelijk Havengebied gebruikt. Afval verdwijnt via een systeem voor ondergrondse afvaltransport. De bebouwing wordt voorzien van nestkasten voor vogels en groene daken tegen hittestress. Het duurzame en groene karakter van de nieuwe wijk komt ook tot uiting in de infrastructuur. Het gebied wordt autoluw en er valt straks veel te wandelen, fietsen en sporten, bijvoorbeeld op de dijken bij het Sluispark, met uitzicht op het IJ. Stoepen aan de zonzijde worden breder gemaakt, zodat bewoners zoveel mogelijk profijt van de zon kunnen hebben. 

Ontwerp, bouw en planning 
Het ontwerp van de studenten- en jongerenhuisvesting is gemaakt door MEI Architecten. De bouwer is BAM Wonen. Het eerste gebouw wordt in ca. twee jaar gerealiseerd en kan daarmee vanaf mei/ juni 2025 worden bewoond. De bouw van het tweede gebouw duurt een halfjaartje langer. De verwachting is dat bewoners hier in het najaar van 2025 terecht kunnen.  

Deel op social media