Staatbosbeheer, IBI2 en BAM Wonen presenteren 100% Biobased plaatmateriaal uit reststromen hout

Een primeur op Provada. BAM Wonen, Staatsbosbeheer en IBI2 presenteren het eerste 100% biobased en gerecycled plaatmateriaal. Eerder werd de overeenkomst getekend voor de gezamenlijke productie, bewerking en verwerking. Reststromen hout uit de Nederlandse bossen, de bouwplaatsen van BAM en de zaagloodsen van de TABS Groep worden in deze bijzondere samenwerking verwerkt tot biobased spaanplaten en OSB-gelijkwaardige platen, klaar om weer verwerkt te worden in de bouw en het nieuwe houten woningconcept Flow.

plaatmateriaal Staatsbosbeheer

V.l.n.r: Imke van den Boom (BAM Wonen), Dinant te Brinke (BAM Wonen), Sandra Baan (IBI2), Zwier van Olst (Staatsbosbeheer)

Dinant te Brinke, directievoorzitter BAM Wonen: ‘Bij BAM Wonen gaan we volop voor circulair bouwen, als onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie. Dit doen we door gebruik te maken van duurzame materialen en hergebruik zo hoogwaardig mogelijk te stimuleren. We zijn dan ook ontzettend trots op deze duurzame samenwerking, waarbij we het mogelijk hebben gemaakt om de kringloop volledig te sluiten en geen afval meer creëren.’

Zwier van Olst, manager Markt & Ontwikkeling Staatsbosbeheer: ’Ook bij Staatsbosbeheer streven we ernaar om grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk toe te passen. Dit doen we onder andere door natuurlijke grondstoffen uit onze gebieden in duurzame ketens en kringloopprocessen te brengen, zodat hieruit bruikbare materialen en producten ontstaan, waarin CO2 wordt vastgehouden.’

Het productieproces

Innovatiebureau IBI2 heeft een machine ontwikkeld om organische en anorganische stoffen te laten drogen en te verpulveren om grondstoffen terug te winnen in de keten. BAM en IBI2 hebben via vele testen en proeven een manier gevonden om nieuwe biobased producten te maken.

Sandra Baan, eigenaar IBI2: ‘Wij zien afval als een grondstof voor nieuwe producten. Elk onderdeel van elk product dient opnieuw bruikbaar of biologisch afbreekbaar te zijn. Door technische innovaties te koppelen aan ons ecosysteem zijn wij in staat om afvalstromen te reduceren en hiermee een nieuw industriebeleid te realiseren. Inmiddels hebben we in de samenwerking een 40 tal afval en reststromen getest, met positief resultaat.’

Bewezen kwaliteit

De proefplaten zijn door Stichting Hout Research getest op de functionele eisen, gelijk aan spaanplaat P5 en OSB-3 kwaliteit. De eerste resultaten bewijzen dat de biobased platen voldoen aan de verwachtingen.

Hoe nu verder?

De partijen in de samenwerking hebben het voortouw genomen in het ontwikkelen van nieuwe methoden om van reststromen weer nieuwe biobased producten te maken. Zo dragen we bij aan het reduceren van afval door de kringlopen te sluiten en stimuleren we het gebruik van duurzame (biobased) materialen.

Dinant ten Brinke: ‘Voor grootschalige toepassing en versneld gebruik maken van biobased materialen is meer nodig. De keten moeten we opnieuw inrichten. Daarvoor zoeken we partners, aanjagers en vooral doeners.’ 

biobased plaatmateriaal

Deel op social media