Wereldwijde primeur voor kozijnen van fossielvrij PVC

Bio-attributed kozijnen voor het eerst toegepast door Kumij in BAM Wonen-project

Met de ontwikkeling en toepassing van kunststof kozijnen gemaakt van zogenaamd bio-attributed PVC hebben kozijnfabrikant Kumij en profielleverancier Kömmerling Nederland een wereldwijde primeur te pakken. Kumij heeft deze innovatieve profielen verwerkt tot kozijnen en deuren voor een verduurzamingsproject van BAM Wonen in Steenwijk. Door de inzet van deze innovatie wordt circa 6000 kilogram CO2 bespaard.

Fossielvrij PVC

“Bio-attributed PVC is een nieuwe ontwikkeling waarbij de fossiele grondstof wordt vervangen door een hernieuwbaar alternatief: restmateriaal uit duurzame bos- en landbouw. Dit maakt het materiaal vele malen duurzamer dan traditioneel PVC. Dit geeft een CO2-besparing tot wel 90%, zonder in te hoeven boeten aan kwaliteit. Het was nog niet eerder toegepast in de kozijnindustrie. Wij zijn trots op deze duurzame primeur”, legt Jelmer Bijlsma, manager Duurzaamheid en Innovatie bij Kömmerling Nederland, uit.

“Dit is het meest toekomstbestendige product in onze markt. Door de toepassing van deze innovatie kunnen we de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen verminderen en de duurzaamheid van de kunststof industrie vergroten”, aldus Freddy van der Werff, algemeen directeur van Kumij.

Duurzame samenwerking

Kumij, onderdeel van marktleider VHZ, heeft van de bio-attributed profielen van Kömmerling hoogwaardige kozijnen geproduceerd. “Ze voldoen niet alleen aan alle eisen, maar leveren ook een verbluffend eindresultaat op”, zegt Van der Werff. “Dat stimuleert natuurlijk een verdere uitbreiding van deze duurzame en ketenbrede samenwerking van alle betrokken partijen.”

Het onderstreept ook de duurzame ambities van moederbedrijf VHZ: 100% CO2-uitstootvrije productie, 100% circulariteit en 100% comfort. “Door het gebruik van hernieuwbare materialen verminderen we onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen en dragen we bij aan het reduceren van de CO2-uitstoot” vervolgt Van der Werff.

Circulair bouwen

De fossielvrije PVC kozijnen worden toegepast in een verduurzamingsproject van BAM Wonen in Steenwijk. Hier worden 19 sociale huurwoningen uit de jaren zeventig, van woningcorporatie Woonconcept, verduurzaamd tot nul-op-de-meter woningen. BAM Wonen maakt gebruik van hun nieuwe productserie, Fits, om de woningen maximaal te verduurzamen. De kunststof kozijnen van Kumij vormen een essentieel onderdeel van deze serie en passen perfect binnen het circulaire plan van de verduurzaming. In totaal gaat het bij dit project om 106 kozijnen die worden voorzien van triple glas. Dit laatste geeft deze kunststof kozijnen extra goede prestaties, waarmee de woningen naar energielabel A+++ gaan.

Innovatie voor de toekomst

Kumij en BAM Wonen hebben gezamenlijk de visie om duurzame oplossingen te bieden die verder gaan dan de huidige normen en voorschriften. Door te kiezen voor fossielvrije PVC kozijnen in dit project laten ze zien dat duurzaamheid en hoogwaardige kwaliteit hand in hand kunnen gaan. Dit jaar staan nog twee projecten op de planning die ook met fossielvrij PVC worden gerealiseerd.

“Bij BAM Wonen versnellen we de energietransitie. We zetten daarvoor de keten in beweging, zodat onze partners en opdrachtgevers net als wij een grotere en groenere stap zetten. Onze samenwerking met Kumij is daar een goed voorbeeld van”, aldus Anouk Mulder, projectleider bij BAM Wonen.

De introductie van de fossielvrije kunststof kozijnen van Kumij markeert een belangrijke mijlpaal in de bouw- en constructiesector. Het toont de duurzame evolutie van de sector en laat zien dat innovatie en milieubewustzijn de weg voorwaarts is. “Het mooie van dit project is dat het echt laat zien wat je met elkaar kunt bereiken”, volgens Van der Werff. “Met een gezamenlijke inspanning komt een duurzame toekomst daadwerkelijk sneller dichterbij.”

BAM Wonen en Kumij

Op de foto v.l.n.r.: Anouk Mulder (BAM Wonen), Henk van Vliet (Kumij), Freddy van der Werff (Kumij) en Jelmer Bijlsma ( Kömmerling Nederland)

Deel op social media