BAM Wonen levert 104 verduurzaamde sociale huurwoningen op aan Casade in Waalwijk

104 verduurzaamde woningen Waalwijk Casade

In de wijk Laageinde-Zuid in Waalwijk heeft BAM Wonen 104 sociale huurwoningen verduurzaamd in opdracht van Wooncorporatie Casade. De rijwoningen uit begin jaren zestig zijn met nieuwe installaties en betere isolatie en ventilatie van een gemiddeld energielabel C naar label A+ en A++ gegaan. De energetische werkzaamheden maken de woningen gereed voor aardgasvrij gebruik en resulteren in een gasreductie van ruim 65.000 m3 per jaar en verlaging van de CO2-uitstoot met meer dan 208.000 kilogram per jaar. Bijzonder aan het project zijn daarnaast de natuurinclusieve oplossingen die toegepast zijn. In juni vierden Casade en BAM Wonen samen met de bewoners de oplevering van het project en aten ze een pizza in het vernieuwde straatbeeld. 

Natuurinclusieve en circulaire oplossingen

Wenink Holtkamp ontwierp drie varianten om de verschillende woningtypes in Waalwijk een vernieuwde en frisse uitstraling te geven. Daarvoor zijn aanpassingen in materiaalgebruik en kleurstelling gerealiseerd, is onderhoud uitgevoerd en zijn natuurinclusieve en circulaire oplossingen toegepast. Bij twee woningblokken aan de Professor Nolenslaan is een dak met mos en sedum toegepast. En bij drie woningblokken aan de Kappeyne van de Coppellostraat en Domela Nieuwenhuisstraat zijn pergola’s met groene klimplanten geplaatst. De pergola’s zijn circulair vervaardigd uit het hout van de oude kozijnen.

Voor de beschermde diersoorten vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen zijn volop nestgelegenheden aangebracht in alle langs- en kopgevels. BAM Wonen ontwikkelde met Faunest een nokkast die royaal ruimte biedt aan vleermuizen. Dankzij isolerend materiaal bevat de speciale vleermuiskast drie verschillende binnenklimaten. ‘Hoe meer keuze er is voor de dieren om in te gaan huisvesten, hoe meer kans er is dat kolonies weer gaan groeien’, aldus Jennifer de Jonge, architect voor de dieren bij Faunest.

 

Nestgelegenheden in alle langs- en kopgevels.

Toekomstbestendig wonen

Installatietechnisch omvat de verduurzaming het plaatsten van een CO2-gestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning en het vervangen van de huidige radiatoren. Voortaan kan de huidige cv-ketel, die momenteel nog niet aan vervanging toe is, de woning energiezuiniger met ‘middentemperatuur’ verwarmen. De nieuwe radiatoren zijn toekomstbestendig. Zodra de ketels vervangen moeten worden, kunnen de woningen gasloos gemaakt worden met behulp van bijvoorbeeld een warmtepomp. BAM Wonen heeft de nieuwe groepenkast aangepast zodat bewoners eenvoudig kunnen overstappen op elektrisch koken. Bij deze verduurzaming heeft BAM Wonen dakpannen en schoorstenen vervangen door geïsoleerde stalen dakplaten met acht zonnepanelen aan de zonkant en metalen schoorstenen. De gevels en kruipruimtes zijn voorzien van isolatiemateriaal. In nieuwe kunststof kozijnen is triple glas aangebracht. Bij 88 woningen is het houten voordeurkozijn geschilderd en voorzien van een geïsoleerde houten voordeur. 16 woningen hebben een nieuwe kunststof voordeur gekregen in een nieuw kunststof kozijn. Tot slot is elke woningentree uitgerust met een armatuur met ledverlichting.

Tevreden bewoners

De bewoners zijn tevreden met hun energiezuinige woning en geven het eindresultaat gemiddeld het rapportcijfer 8,3. Een hogere beoordeling dan de 6,1 die de woning voor de verduurzaming kreeg.

Deel op social media