Verbeteraanpak van start: 432 portiekwoningen van Havensteder in de Capelse Florabuurt

Verbeteraanpak van start: 432 portiekwoningen van Havensteder

(Bericht Havensteder)
Woningcorporatie Havensteder start na de zomer met de verbeteraanpak van de 432 portiekwoningen aan de Bongerd, Dotterlei, Wingerd en Wilgenhoek. De portiekflats, die dateren uit de jaren zestig, krijgen een flinke opfrisbeurt en worden voorbereid op een aardgasvrije toekomst. De uitvoering is in handen van BAM Wonen, een van de partners uit het Verbeterteam (V-team) van Havensteder. Het resultaat? De bewoners wonen straks weer in een comfortabele en duurzame sociale huurwoning in een wijk waar zij trots op kunnen zijn. Dat is een van de ambities van de gebiedsvisie Florabuurt die door de gemeente Capelle aan den IJssel, Havensteder, Pameijer en betrokken buurtbewoners is gevormd. 

Lagere energielasten, meer wooncomfort 

De 21 portiekflats krijgen een moderne uitstraling met vernieuwde entrees die beter zichtbaar en veiliger zijn. In de woningen wordt de isolatie en ventilatie verbeterd, waarbij de woningen gemiddeld naar energielabel A gaan. Naast meer wooncomfort zorgt dit ook voor een lagere energierekening voor de bewoners. Daarnaast krijgen alle woningen HR++-glas en nieuwe radiatoren met een eigen thermostaat.  

Urias Santos Bakker, directeur Onderhoud & Ontwikkeling van Havensteder: “De plannen voor de verbeteraanpak zijn met enthousiasme ontvangen door onze huurders. Daar zijn we heel blij mee. Samen met onze V-teampartner BAM Wonen zorgen we ervoor dat de woningen klaar zijn voor de toekomst. Daarin is de toevoeging van zonnepanelen een mooi voorbeeld. Na de verbeteraanpak wonen onze huurders weer in een comfortabele woning met bovendien lagere energiekosten.”  

Klaar voor de toekomst 
De woningen worden voorbereid op een aardgasvrije toekomst. Er komt een warmteafleverset die het warme tapwater en de verwarming regelt. De boiler kan hierdoor worden verwijderd. Ook stappen alle bewoners over op elektrisch koken. Zij krijgen van Havensteder een elektrische kookvoorziening en een nieuwe inductiepannenset. Op de daken worden zonnepanelen geplaatst: vier per huishouden voor individueel rendement. 

BAM Wonen kiest in de verbeteraanpak waar mogelijk voor behoud en hergebruik van materialen. Zo worden de bestaande kozijnen gehandhaafd waarin nieuw HR++-glas wordt geplaatst. Het oude glas wordt gerecycled, net zoals de oude radiatoren. De oude entreedeuren van de portieken en balkondeuren van de woningen worden in een sociale werkomgeving verwerkt tot circulaire wandafwerking.  

Verbeteraanpak van start: 432 portiekwoningen van Havensteder

V-team 

BAM Wonen is een van de partners in het Verbeterteam. Binnen dit samenwerkingsverband wil Havensteder samen met BAM Wonen, Smits Vastgoedzorg, Heembouw Wonen en Constructif de komende jaren de sociale huurwoningen in Rotterdam en omgeving duurzamer, comfortabeler en toekomstbestendig maken. De verbeteraanpak van de Bongerd en Wingerd is daar onderdeel van. 

Wout van der Waal, commercieel directeur Zuidwest bij BAM Wonen: “In Capelle aan den IJssel continueren we onze samenwerking met Havensteder in het V-team. De energie die deze integrale samenwerking geeft, maakt dat we met verduurzamen buurten zoals de Gijsinglaan in Rotterdam en de Florabuurt in Capelle aan den IJssel een positieve impuls geven.” 

Veel draagvlak onder bewoners 

De bewoners kijken uit naar de verbeteraanpak. Wettelijk gezien is minimaal 70% akkoord nodig van de bewoners om de plannen uit te mogen voeren. Voor de verbeteraanpak stemde maar liefst 84% van de bewoners in met de werkzaamheden. De grote interesse voor het project bleek ook uit de hoge opkomst bij de bewonersdagen. Havensteder en BAM Wonen organiseerden voorafgaand aan de stemming negen bewonersdagen in de Florabuurt. Bewoners konden terecht in een speciale roadtruck voor uitleg over het plan en antwoorden op hun vragen.  

In september starten de werkzaamheden aan de bergingen en in januari 2024 volgen de verduurzamingsmaatregelen in de woningen. BAM Wonen verwacht de 21 portiekflats in het najaar van 2025 op te leveren.  

Samen laten we de Florabuurt opbloeien 

De verbeteraanpak zit ingebed in de in 2021 opgestelde gebiedsvisie van de Florabuurt. Met deze gebiedsvisie laat Havensteder samen met betrokken buurtbewoners, ondernemers en organisaties de Florabuurt de komende jaren opbloeien. Er zijn drie ambities leidend voor de ontwikkelingen; Trots zijn op de Florabuurt, kansen creëren voor iedereen en vooropstellen van gezondheid. 

Impressie capelsebuurt Havensteder

Deel op social media