Pré Wonen en BAM Wonen verduurzamen 156 sociale huurwoningen in Beverwijk

B1_rood_betongrijs kopie.jpg

Als onderdeel van het samenwerkingsverband Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie (NHDC) verduurzamen woningcorporatie Pré Wonen en BAM Wonen 156 sociale huurwoningen in de Indische Buurt in Beverwijk. Het project betreft zes portiekflats uit de jaren vijftig. Bijzonder aan het project is de buitengevelisolatie waarbij authentieke metselwerkverbanden met steenstrips opnieuw aangebracht worden. De bewoners stemden in met het verduurzamingsplan dat het gasverbruik reduceert met 93.600 m3 gas per jaar en de CO2-uitstoot vermindert met ruim 166.600 kilogram per jaar. De woningen gaan van een gemiddeld energielabel F naar het zeer zuinige energielabel A+. Als symbolische start van de bouw plakten de bewoners de eerste steenstrips op de gevelisolatie. In september start BAM Wonen met de werkzaamheden. De oplevering staat gepland voor december 2024.

Sabrina Franken, bestuurder van Pré Wonen: ‘Door een uitgebreide verduurzamingsaanpak, vergroten we het wooncomfort voor onze huurders en zorgen we voor lagere woonlasten. Voor onze huurders is dat natuurlijk superfijn. De samenwerking met BAM Wonen is bijzonder prettig. Al in de voorbereidingsfase hebben we als één team gehandeld. Voor dergelijke projecten heb je een partner nodig waarop je kunt bouwen en die je kunt vertrouwen. En dat is met BAM Wonen absoluut het geval. Ik kijk dan ook met vertrouwen naar de uitvoeringsfase van dit project.’

‘Wat de samenwerking met Pré Wonen en haar huurders zo plezierig maakt, is het respect voor elkaars belangen met het doel de bewoners een meer comfortabele en duurzame woning te geven. Door de NHDC-aanpak van intensief samenwerken, standaardiseren en versnellen, kunnen we nu starten met de uitvoering om deze woningen heel energiezuinig en toekomstbestendig te verduurzamen. Ons uitvoeringsteam is er klaar voor en kijkt uit naar een goede samenwerking met de bewoners’, aldus Véronique Leenhouwers, commercieel directeur Noordwest bij BAM Wonen.

Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie

In NHDC werken acht woningcorporaties samen om hun bestaande woningvoorraad sneller, innovatiever en tegen lagere kosten te isoleren. In juni 2021 tekenden betrokken partijen de raamovereenkomsten. BAM Wonen verduurzaamt in vijf jaar circa 1.000 portieketagewoningen en bereidt ze voor op aardgasvrij verwarmen. Na twee verduurzamingsprojecten voor NHDC in Egmond aan Zee en één in Haarlem, realiseert BAM Wonen in Beverwijk het vierde project in dit samenwerkingsverband. De conceptuele en digitale aanpak die BAM Wonen toepast voor het versneld verduurzamen van de portiekflats geeft uitvoering aan de BAM-strategie ‘building a sustainable tomorrow’.

Aardgasvrij-ready

Met betere ventilatie en isolatie gaan de woningen van een gemiddeld energielabel F naar het zeer zuinige energielabel A+. Met deze verduurzaming zijn de wooncomplexen gereed om in de nabije toekomst over te stappen op aardgasvrij verwarmen. De energetische werkzaamheden bestaan uit meer isolatiemateriaal voor de gebouwschil zoals dak en gevels. De kozijnen van de woningen worden vervangen door nieuwe, kunststof kozijnen met HR++ glas. Het glas in de betonnen kozijnen van het trappenhuis wordt aan de binnenkant voorzien van voorzetglas. Er komt een vraaggestuurd ventilatiesysteem waarbij de woning geventileerd wordt op basis van de binnenluchtkwaliteit (CO2-gehalte en percentage relatieve luchtvochtigheid). Op het geïsoleerde dak komen 6 zonnepanelen per huishouden.

Behoud van bijzondere architectuur

In plaats van spouwmuurisolatie is gekozen voor buitengevelisolatie. De nieuwe minerale steenstrips worden aangebracht in hetzelfde patroon als de oorspronkelijke metselwerkverbanden boven de entrees, en het kartelwerk en boerenvlechtwerk in het metselwerk van de kopgevels. Daarmee blijft de bijzondere architectuur en het karakteristieke vakmanschap van de jaren vijftig behouden. De portiekflats zijn destijds ontworpen door architectenduo Joop en Koos Pot-Keegstra. Pot-Keegstra studeerde in 1936 als eerste vrouw af aan de Amsterdamse Academie voor Bouwkunst. Het architectenbureau Pot-Keegstra ontwierp behalve woningbouw ook bijzondere projecten zoals de Bijlmerbajes.

Grootschalig onderhoud en vernieuwing

Gelijktijdig met de verduurzaming wordt grootschalig onderhoud uitgevoerd. Die werkzaamheden omvatten onder meer het vernieuwen van alle voordeuren, bergingsdeuren en entreedeuren. De houten kozijnen worden vervangen door kunststof kozijnen. De dakpannen en gemetselde schoorstenen maken plaats voor een nieuw stalen dak. BAM Wonen voorziet alle portiekvloeren van een coating en verricht schilderwerk aan trappenhuizen en balkons. Tot slot worden alle badkamers, keukens en toiletten inclusief de riolering vervangen. Hierbij krijgen bewoners de keuze om hun voorkeuren in afwerking kenbaar te maken. Daarmee zijn de sociale huurwoningen gemoderniseerd en toekomstbestendig.

Digitalisering versnelt verduurzamingsopgave

BAM Wonen heeft de portiekflats gescand met smartphones. De scans leveren 3D-modellen op die zowel de voorbereiding als productie versnellen. Maatvoering van nieuwe kozijnen en effecten van nieuw leidingverloop zijn bijvoorbeeld al tijdens planvoorbereiding van het project bekend. Tijdens de bouw verduidelijken de scans en 3D-modellen afwijkingen op woningniveau aan het uitvoeringsteam waardoor de realisatie vlotter verloopt.

Deel op social media