BAM en NLV verduurzamen woningen in Tilburg

nistelrodestraat Tilburg

BAM Wonen verduurzaamt in opdracht van vastgoed vermogensbeheerder NLV (Nederlands Vastgoed) 34 eengezinswoningen aan de Nistelrodestraat in Tilburg. De woningen krijgen onder meer beter glas, zonnepanelen en een sedumdak. Begin juni zijn de werkzaamheden afgerond en hebben de woningen een energielabel A++. Het Tilburgse project is onderdeel van een samenwerking waarbij NLV en BAM Wonen ruim 900 huurwoningen van Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) energiezuinig maken. 

"Samen met onze opdrachtgever PMT zetten we ons in voor het verduurzamen van onze woningen en het verbeteren van het wooncomfort van onze huurders. Dit project in samenwerking met BAM Wonen is daar een goed voorbeeld van", zegt Jorg de Jonge, technisch assetmanager bij NLV. "Door ook te focussen op circulair verduurzamen, waarbij we materialen hergebruiken, en door het implementeren van natuurinclusieve oplossingen, zetten we concrete stappen naar een meer duurzame toekomst voor onze samenleving."

“Samen met NLV realiseren we steeds twee projecten tegelijk voor PMT”, zegt Steven Klaassen, projectmanager bij BAM Wonen. “We waarderen in onze meerjarige samenwerking de snelle besluitvorming bij zowel NLV  als PMT waardoor wij onze capaciteit om te verduurzamen maximaal kunnen inzetten. Het resultaat is dat we elk jaar meer huurders blij kunnen maken met een beter binnenklimaat en lager energieverbruik.”

Meer wooncomfort

De 34 woningen in de Nistelrodestraat in Tilburg zijn gebouwd in 1996 en hebben energielabel B of C. Ruim driekwart van de bewoners stemde in met de verduurzaming. Hun wooncomfort neemt toe, terwijl de energierekening daalt. Dit is onder meer het gevolg van beter isolerend glas met ventilatieroosters. Ook komen er nieuwe buitendeuren die de warmte binnen en de kou buiten houden, een slimme thermostaat en een ventilatiesysteem met CO2-sensoren. Meet zo’n sensor teveel koolstofdioxide (CO2) in huis, dan gaat het systeem automatisch meer lucht verversen.

Door alle maatregelen samen daalt de CO2-uitstoot met meer dan 24.000 kg per jaar. Het warmteverbruik – de woningen zijn al aangesloten op stadswarmte – daalt met zo’n 277 Gj per jaar. De verwachte opbrengst van de zonnepanelen bedraagt 103.500 kWh per jaar.

nistelrodestraat 1 Tilburg

Circulair verduurzamen

Met de twaalf zonnepanelen op het dak wekken bewoners straks hun energie deels zelf op. De woningen die nu al zonnepanelen hebben, krijgen nieuwe exemplaren. NLV hergebruikt de huidige panelen bij andere projecten. Net als bij alle andere verduurzamingsprojecten houdt BAM Wonen samen met de lokale kringloopwinkel een opruimdag voor bewoners. Zo krijgen ook hun overbodige spullen de kans op een tweede leven.

Natuurinclusief werken voor meer natuur

Ook aan bevordering van de biodiversiteit is gedacht. Huismussen kunnen zich voortaan nestelen in kasten aan de gevels en het grind op de bergingen van de woningen maakt plaats voor een sedumdak. Dit dak met plantjes trekt bijen en hommels aan en is goed voor de luchtkwaliteit doordat het CO2 en fijnstof bindt. Ook houdt een sedumdak regenwater vast. Overtollig regenwater stroomt straks niet meer de riolering in, maar wordt opgevangen in een regenton van 200 liter. Ideaal om de plantjes in de tuin water te geven in droge periodes. 

Groot onderhoud

Naast alle verduurzamingsmaatregelen geeft BAM Wonen de woningen een flinke opfrisbeurt. Het hekwerk en de kozijnen aan de buitenkant worden voorzien van een frisse verflaag. Op de gevel komt een waterafstotende beschermlaag en waar nodig worden kozijnen gerepareerd, metselwerk hersteld en lichtschakelaars en stopcontacten vervangen. 

Met dit project in Tilburg geeft BAM Wonen uitvoering aan de BAM-strategie ‘Building a sustainable tomorrow’, waarin duurzaamheid, industrialisatie en digitalisering centraal staan.

Deel op social media