BAM en Woningstichting Rochdale voltooien verduurzaming sociale huurwoningen in Purmerend

vlasleeuwenbek_purmerend

BAM Wonen heeft in opdracht van Woningstichting Rochdale 31 eengezinswoningen verduurzaamd aan de Vlasleeuwenbek in Purmerend. De woningen uit 1980 zijn van gemiddeld energielabel C gestegen naar energielabel A en A+. Dat betekent een lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot. De uitvoering liep van september 2023 tot januari 2024. 

 

Bewoners blij met verduurzaming

Ruim 90% van de bewoners stemde vooraf in met het verduurzamingsplan. En achteraf beloonden zij de uitvoering en het resultaat met een 8,1. Dit cijfer onderschrijft de goede samenwerking tussen Rochdale en BAM Wonen. Het uitvoeringsteam kreeg kaartjes van blije bewoners die hen bedankten voor de fijne samenwerking. Bewoner Joey Lukas is erg te spreken over de grondige woningverbetering. “Het nieuwe, CO2-gestuurde ventilatiesysteem werkt goed: het springt bij zodra het nodig is.” Zeker de isolatie maakt veel verschil voor hem. “Als ik de kachel aanzet, is de ruimte sneller opgewarmd. En ik word ’s nachts niet meer wakker van de kou. Ook merk ik dat er minder geluid van buiten komt. Vlak na de afronding van het werk stormde het flink. Aan de telefoon vroeg iemand me: ‘Waait het bij jou ook zo hard?’ Maar daar hoorde ik binnen helemaal niets van.”

De 31 sociale huurwoningen in Purmerend zijn voorzien van diverse energiebesparende maatregelen. Zo is al het enkel- en dubbelglas vervangen door HR++-glas en zijn de buitendeuren en draaiende delen vervangen. Ook dankzij nieuwe vloerisolatie en extra dakisolatie verliezen de woningen nu minder warmte.
In de woningen is CO2-gestuurde mechanische ventilatie geplaatst. Kozijnen zijn voorzien van nieuwe, zelfregulerende ventilatieroosters. Het gevolg is meer comfort en een gezonder binnenklimaat. Tijdens de verduurzaming is meteen ook gewerkt aan het onderhoud van de woningen, zoals nieuwe dakpannen, schilderwerk en herstel van houtrot.

Lagere warmtevraag en keuze voor zonnepanelen
Door de energiebesparende maatregelen verbruiken de woningen minder gas om warm te worden en te blijven. De gemiddelde warmtevraag van de woningen aan de Vlasleeuwenbek daalt met ongeveer 30%. Dat betekent een jaarlijkse gasreductie van ruim 16.500 m3 en een CO2-reductie van ruim 92.600 kg. Voor de bewoners is het resultaat een welkome verlaging van de woonlasten.
De bewoners kregen van Rochdale de mogelijkheid om zes zonnepanelen op hun dak te laten plaatsen. Zij profiteren zo van eigen zonne-energie. Waar nodig is de meterkast in de woningen vernieuwd. Ook zijn aansluitingen gelegd om elektrisch koken mogelijk te maken. Met dit project geeft BAM Wonen uitvoering aan de BAM-strategie ‘Building a sustainable tomorrow’, waarin duurzaamheid, industrialisering en digitalisering centraal staan.

Deel op social media