Hoogwaardige en innovatieve huisvesting voor senioren in Elzenhof Hillegom van start

elzenhof.jpg

Gebiedsontwikkelaar AM, Gemeente Hillegom, institutionele investeerder Bouwinvest, zorgorganisatie HOZO en bouwer BAM Wonen vierden de start bouw van 76 appartementen in Hillegom. De twee appartementengebouwen Irishof en Hofstede bieden hoogwaardige huisvesting gericht op enerzijds vitale senioren en anderzijds ouderen met een zorgvraag naar het concept Let’s Live van AM. De gebouwen vormen de laatste fase van de totstandkoming van de wijk Elzenhof in Hillegom, een hechte gemeenschap waar zorg en welzijn een belangrijke rol spelen. 

Irishof en Hofstede: toekomstgericht en duurzaam wonen voor ouderen
Irishof is bestemd voor vitale senioren en biedt ruimte voor 35 appartementen met groottes die variëren vanaf 63 m2 tot en met 77 m2. De prijzen liggen rond € 1100 per maand, exclusief servicekosten. Deze appartementen zijn ontworpen om zelfstandig wonen te ondersteunen, met voorzieningen die passen bij actieve ouderen.

In Hofstede komen 41 woonzorgappartementen van vergelijkbare grootte en prijs. Bewoners betalen een extra bijdrage voor aanvullende activiteiten en ontmoeting. Deze appartementen zijn gericht op senioren met een zorgvraag. HOZO biedt als preferente zorgaanbieder de benodigde zorg en ondersteuning en creëert ook ruimte voor ontmoeting en activiteiten. “Het is een mooie kans voor HOZO en de nieuwe bewoners om samen met de bewoners van de wijk Elzenhof vorm te geven aan een zorgzame buurt. We zijn betrokken bij een ambitie-overeenkomst met de gemeente en welzijnsorganisaties gericht op wonen, welzijn en zorg, om deze visie in praktijk te brengen”, aldus Daniëlle van Veen, bestuurder HOZO. 

De woningen zijn ontworpen met het oog op levensloopbestendigheid en voldoen aan de BENG-eisen. Met warmtebronnen en PV-panelen wordt gestreefd naar een energiezuinige toekomst voor de bewoners en die bijdraagt aan een comfortabele en milieuvriendelijke woonomgeving.

Van visie naar realiteit
De genoemde betrokken partijen hebben nauw samengewerkt om dit ambitieuze project van de grond te krijgen. Hofstede en Irishof gaan bijdragen aan het tekort aan geschikte woningen voor ouderen en bieden tegelijkertijd een veilige en ondersteunende omgeving. Hofstede wordt gerealiseerd naar het concept Let’s Live van AM.

Officieel moment
Donderdag 29 februari zijn in het bijzijn van de betrokken partijen, bewoners en kinderen uit de buurt de eerste palen geslagen. Een symbolische handeling die de betrokkenheid van de hele gemeenschap benadrukt bij het tot stand brengen van deze zorgzame buurt

Wethouder Jan van Rijn, van de gemeente Hillegom, benadrukt het belang van dit soort bouwprojecten: “In het hele land is sprake van een groot tekort aan geschikte woningen  voor senioren. Wij hopen met deze ontwikkeling ook de doorstroming van senioren aantrekkelijker te maken.” De gemeente faciliteert dergelijke ontwikkelingen en blijft nauw betrokken bij het proces om ervoor te zorgen, dat de belangen van de buurt worden behartigd.

Realisatie van een zorgzame buurt 
Martin van Nuland, Directeur Projectontwikkeling bij AM Noordwest, legt uit: “De twee appartementengebouwen voor senioren beantwoorden aan de vraag naar geschikte huisvesting voor vitale senioren en senioren met een zorgvraag. Samen met onze partners willen wij in Elzenhof een buurt realiseren voor mensen die het fijn vinden om samen met anderen te wonen. Onderlinge ontmoeting en samen activiteiten ondernemen staan centraal. De inrichting van het gebied faciliteert dit. Hiermee creëren we een leefomgeving die klaar is voor de toekomst en waar volop aandacht is voor gezondheid, ontspanning en duurzaam wonen.” 

Toekomstperspectief
Maya Savelkoul, van het Bouwinvest Healthcare Fund: “Wij investeren namens Nederlandse pensioenfondsen in zorgvastgoed. We zien twee belangrijke uitdagingen in de zorgmarkt: het tekort aan geschikte huisvesting voor senioren en de behoefte woonvormen tussen zelfstandig thuis wonen en het verpleeghuis. In samenwerking met HOZO geven we invulling aan deze tussenvorm. We hopen in de toekomst samen te blijven werken met AM om meer van dit soort projecten te realiseren.” Met de start van de bouw van Hofstede en Irishof komt een zorgzame buurt in Hillegom weer een stap dichterbij. De verwachting is dat de nieuwe bewoners in het najaar van 2025 hun intrek kunnen nemen in deze moderne en gastvrije woonomgeving. 

Meer informatie is te vinden op: https://www.hureninhofstede.nl/  en https://hureninirishof.nl/

Deel op social media