In gesprek met Iris van Trigt - ‘Internationale vrouwendag is een mooi initiatief, maar ik hoop dat we het ooit niet meer nodig hebben.’

Iris van Trigt

Iris van Trigt is vier jaar werkzaam bij Renovatie Concepten, onderdeel van BAM Wonen. Begonnen als stagiair werkt ze momenteel als assistent uitvoerder. Haar doel, zelfstandig uitvoerder worden. Het is de bedoeling dat Iris binnenkort haar eerste eigen werk gaat starten. Van de projectleider krijgt ze alle ruimte en vertrouwen om echt te gaan ontdekken of dit haar rol is. ‘Het is fijn om zoveel vertrouwen te krijgen van onze projectleider. Hij moedigt mij echt aan om te gaan ervaren of het wat voor me is. Ik heb in de loop der jaren veel ervaring op mogen doen, maar als je er alleen voor staat ervaar je pas echt hoe het is. Op ons renovatieproject in Sassenheim heb ik dat al kort mogen ervaren Daar heb ik door omstandigheden in de drukste maand zelfstandig als uitvoerder gewerkt, dit in combinatie met drie andere projecten waar ik bij betrokken was. Het was een intense, maar vooral ook leerzame tijd.’

Afwisseling en veel contact
Vooralsnog zit Iris helemaal op haar plek bij Renovatie Concepten. ‘Vooral de afwisseling bij onze renovatie- en verduurzamingsprojecten spreekt mij erg aan. Ook de directheid en eerlijkheid onderling waardeer ik enorm. En ik ben een ochtendmens, dus zo vroeg op voor het werk is voor mij geen probleem! Daarnaast is het contact met de bewoners een enorm pluspunt. Elke dag is anders, juist door het contact met de bewoners. We komen letterlijk bij de mensen thuis en voeren werkzaamheden uit terwijl ze er nog wonen. Je komt elkaar dus vaak tegen. Hier zitten hele leuke momenten bij, maar soms ook lastige. Dat maakt het werk leuk en uitdagend.’

Vooroordelen
Dat er vooroordelen leven ervaart Iris helaas wel eens: ‘Bij sommige mensen leeft het beeld dat vrouwen in de bouw heel mannelijk zijn. Terwijl ik toch echt met make-up naar het werk kom. Ook maak ik wel eens mee dat bewoners liever naar een mannelijke collega stappen, omdat ze denken dat zij hun beter kunnen helpen. Belangrijk is om dan juist het gesprek aan te gaan om te laten zien dat het niet uitmaakt wie je bij ons aanspreekt en dat iedereen als gelijke wordt gezien. Zowel door collega’s onderling, maar ook door de partners waarmee we werken en de bewoners waar we over de vloer komen. En dat je vervolgens wordt ingeschat en beoordeeld op wie je bent en wat je kunt. Het is goed dat er een Internationale vrouwendag bestaat, maar ik hoop dat het ooit niet meer nodig zal zijn’.

Iris van Trigt renovatie concepten

Vrouwen in de bouw
Iris is dankzij haar stage de bouw ingerold en daar gebleven. ‘Ik had van te voren ook niet gedacht dat ik ooit in de bouw als uitvoerder zou gaan werken. Het is misschien ook niet de meeste voor de hand liggende baan als je als jonge meid nadenkt over je toekomstige baan, maar ik zit nu helemaal op m’n plek! Aan meiden zou ik daarom willen meegeven dat je altijd je opties moet openhouden, vooral wat gaan doen wat je leuk lijkt en je daarin niet moet laten afschrikken door de vooroordelen.’ 

Deel op social media