Woonbedrijf bouwt 89 WoonST-appartementen in Genderdal

89 WoonST-appartementen Genderdal

(Bericht Woonbedrijf) Op de plek waar vroeger 28 kleine woningen en jongerencentrum Your Choice stonden, komen nieuwe woningen. Woningcorporatie Woonbedrijf bouwt hier 89 nieuwe appartementen voor 1 of 2 personen.  BAM Wonen is begin dit jaar gestart met de bouw van deze WoonST-appartementen in Eindhoven. De appartementen zijn in het voorjaar van 2025 klaar.

Op woensdag 17 april 2024 vierden we de officiële start van de bouw.  Marieke Franken, directeur van Woonbedrijf, wethouder Mieke Verhees , wethouder van wonen en Jeffry Savelkoul, directeur van BAM Wonen gaven samen het startsein door (rest-)beton te storten in de mal van een legioblok. Waarom doen we dat? Heel vaak is beton over bij het storten. Dat werd weggegooid. Nu krijgt het als legioblok toch een goede bestemming en is er minder afval. 

Marieke Franken: “Fijn dat we hier zoveel nieuwe woningen kunnen bouwen en dat hier diverse bewoners, jong en oud, straks fijn kunnen wonen.” Mieke Verhees: “In de regio werken de woningcorporaties en gemeenten al enkele jaren samen door sneller, goedkoper en duurzaam te bouwen met gestandaardiseerde sociale WoonST-woningen. Samen ervoor zorgen dat het beter en sneller kan, dat is kenmerkend voor de manier waarop we dat hier doen. Eindhoven bouwt door.”

89 nieuwe appartementen voor 1 of 2 personen 

Er komt een mix van woningtypes. De appartementen hebben een woonkamer, een open keuken, balkon en 1, 2 of 3 slaapkamers (10 appartementen met 1 slaapkamer, 74 appartementen met 2 slaapkamers en 5 grotere appartementen met 3 slaapkamers). De appartementen zijn verdeeld over 3 woonblokken met 6, 4 verdiepingen of 3 hoog. De huurprijs varieert van ongeveer 630 euro tot 800 euro en is afhankelijk van het type appartement (prijzen zijn zonder servicekosten en eventuele parkeerkosten, prijspeil 2024).

Bewoners uit de buurt krijgen kans om te verhuizen

30 appartementen wil Woonbedrijf verhuren 65-plussers die in een eengezinswoning wonen van Woonbedrijf in de wijken Genderdal en Blaarthem. Zo maken we het mogelijk dat zij in hun eigen buurt vlak bij hun netwerk kunnen blijven wonen. Dan komen er woningen vrij, die we weer aan een gezin kunnen verhuren. Ook jongeren (jonger dan 28 jaar) krijgen een kans, door 15 appartementen speciaal aan die doelgroep aan te bieden.

Dit project is onderdeel van WoonST

Wat betekent dat? 13 woningcorporaties en 9 gemeenten uit het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) bundelden hun krachten en maakten samen een plan voor een gestandaardiseerde sociale huurwoning: WoonST. Het doel is om met lagere bouwkosten en een sneller bouwproces meer betaalbare, duurzame en sociale woningen in de regio te bouwen. Er is namelijk een enorme vraag naar woningen. Zo helpen we meer mensen, sneller aan een woning en neemt de krapte op de woningmarkt af. 

Jeffry Savelkoul: “WoonST is een succes. Door het bundelen van de vraag, het toepassen van conceptuele woningen en het werken in bouwstromen lukt het ons om meer woningen te realiseren dan via een traditionele aanpak. Wij zijn, als regionaal gebonden partner, blij en trots dat we op deze wijze voor 89 huishoudens een duurzaam (t)huis kunnen bieden.”

Groen in het Genderdal

De appartementen staan in de parkachtige omgeving van het Genderdal. Rondom de gebouwen is ruimte voor veel groen. Er blijven zoveel mogelijk bomen behouden. Er komen ook boompjes en planten bij, waar vogels en dieren graag verblijven. 

start bouw mascagnistraat

Deel op social media