BAM verduurzaamt 38 woningen in Alkmaar

sweelincklaan_alkmaar

BAM Wonen is in opdracht van vastgoedvermogensbeheerder NLV (Nederlands Vastgoed) begonnen met de verduurzaming van 38 eengezinswoningen in Alkmaar. Dankzij onder meer isolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp gaan de woningen naar energielabel A++ in plaats van het huidige B of C. Het gevolg: een veel hoger wooncomfort en een lager energieverbruik. 

De 38 huurwoningen in het blok Bernard Zweerstraat, Diepenbrocklaan, Sweelincklaan en Verdistraat dateren uit 1975. Een tijd waarin er minder aandacht was voor energiezuinig wonen. Projectleider Erwin de Kaper: “Huizen kregen toen maar weinig isolatie. Een deel van de warmte gaat dan ook naar buiten via de vloer, muren, ramen en het dak. De woningen verbruiken hierdoor meer energie dan nodig is. Vandaar dat we ze nu stevig aanpakken.”

Een complete aanpak

Tijdens de verduurzaming staat er veel op het programma: isolatie van dak, spouwmuren en vloer en de plaatsing van sterk isolerend HR++ glas. Ook worden gaten en kieren bij kozijnen gedicht. De woningen krijgen bovendien een energiezuinig ventilatiesysteem met CO2-sensoren. Meet zo’n sensor te veel koolstofdioxide (CO2) in huis, dan gaat het systeem automatisch meer lucht verversen. Een hybride warmtepomp en zestien zonnepanelen maken energiezuinig wonen compleet.

Stappen naar A++

Door alle maatregelen daalt per woning het jaarlijkse gasverbruik met circa 1.200 m3 en de CO2-uitstoot met zo’n 2.250 kg. De verwachte opbrengst van de zonnepanelen per woning is 5.000 kWh per jaar. Isolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp kunnen de energierekening flink omlaag brengen. Erwin de Kaper: “Het is dan ook logisch dat ruim 70 procent van de bewoners instemde met de verduurzaming. Als we in de zomer helemaal klaar zijn, heeft hun woning energielabel A++ in plaats van B of C.”

Goed voor mens én natuur

De Alkmaarse woningen krijgen nieuwe dakgoten en regenpijpen en de kozijnen een nieuwe, frisse laag verf. Het regenwater stroomt straks overigens niet meer de riolering in, maar belandt in een regenton van 200 liter. Bewoners kunnen hiermee bijvoorbeeld hun planten water geven. Zo ook de nieuwe heester die NLV en BAM Wonen alle bewoners aanbieden. En voor huismussen en gierzwaluwen komen er kasten aan de gevels om in te nestelen. Samen bevorderen deze natuurinclusieve ingrepen de biodiversiteit en reduceren ze overlast bij hevige neerslag.

Samen 900 woningen verduurzamen

Het project in Alkmaar is onderdeel van een samenwerking waarbij BAM Wonen in opdracht van NLV ruim 900 huurwoningen energiezuinig maakt. Het project geeft uitvoering aan de BAM-strategie ‘Building a sustainable tomorrow’, waar nadrukkelijk ingezet wordt op duurzaamheid in samenhang met industrialisering en digitalisering.

sweelincklaan_alkmaar_02

Deel op social media