Nieuwbouwproject De Kwekerij in Doetinchem wint PROVADA Inspiratie Award

Kwekerij wint Provada Inspiratie Award 2024

Met het nieuwbouwproject De Kwekerij winnen gemeente Doetinchem, woningcorporatie Sité Woondiensten en ontwikkelaars BAM Wonen en Welling Bouw de PROVADA Inspiratie Award 2024. Deze award is toegekend omdat bij dit nieuwbouwproject niet alleen naar een hoge mate van duurzaamheid wordt gekeken, maar ook naar natuurinclusiviteit en een gevarieerd woningaanbod. Het lef van de uitvraag wordt meerdere keren genoemd.

Inspiratie Award

De prijsuitreiking vond vanmiddag plaats in de RAI in Amsterdam. Peter Schreuter, directeur PROVADA, overhandigde de wisselbokaal aan Nard Everdij, projectleider van De Kwekerij bij gemeente Doetinchem. Maarten Strijdonk, directeur BAM Wonen en opdrachtgever huurwoningen Robin Ketelaar, strategisch Manager Wonen & Vastgoed bij Sité Woondiensten waren hierbij aanwezig. De selectiecriteria waren gericht op de mate van innovatie, het unieke, de impact en een integrale aanpak. De stemmen werden door het publiek en een vakjury gegeven. (30/70%). 

Samenwerking 

Wethouder Wonen Ingrid Lambregts van gemeente Doetinchem: “Samenwerken loont. In Doetinchem namen we de stap om samen met dit vernieuwende project bezig te gaan. De Kwekerij geldt als voorbeeld voor moderne woningbouw. Het is een leerzaam proces dat we als gemeente steeds vaker gaan doorlopen, omdat duurzaam en natuurinclusief bouwen de toekomst is. De jury zag onder andere hoe toonaangevend onze aanbesteding is geweest. Ik hoop dat we hiermee laten zien dat een verandering in woningbouw écht mogelijk is.”

Robin Ketelaar, strategisch Manager Wonen & Vastgoed Sité Woondiensten: “De uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie, energie en huisvesting zijn groot en vereisen een nieuwe aanpak. Voor De Kwekerij gingen we deze uitdaging aan. Samen met de gemeente hebben we één uitvraag gedaan voor zowel koop- als huurwoningen voor De Kwekerij. En daarbij legden we de hoogste lat voor circulair bouwen. We zijn trots dat dit innovatieve project beloond wordt met een award. Zo kan het ook andere partijen inspireren in efficiëntere en innovatieve bouwprojecten.” 

De Kwekerij als duurzaam woongebied

Wijnbergen De Kwekerij is een plangebied waarbij het aanwezige landschap als uitgangspunt is genomen voor het stedelijke plan. Bestaande beplantingen worden zo veel mogelijk gehandhaafd en uitgebreid, en hoogteverschillen blijven aanwezig. Daarnaast wordt de woningbouw gezien als kans om een extra landschapslaag toe te voegen door groene daken als verplichting op te nemen. Ook in de woningbouw zelf komen deze ambities terug: uitgangspunt voor de woningen is het toepassen van circulaire en biobased materialen. Bij het beoordelen van de bouwplannen wordt niet alleen gekeken naar de woningen, maar ook naar hoe de tuin bijdraagt aan een natuurinclusief geheel.

Naast alle duurzame ambities is er ook gestreefd naar een zo gevarieerd mogelijk woningaanbod. Gemeente Doetinchem geeft 39 vrije kavels voor vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en tiny houses uit. BAM Wonen bouwt volgens het Flow concept 41 koopwoningen (rijwoningen, en twee-onder-een-kapwoningen) en voor Sité Woondiensten nog eens 32 sociale huurwoningen. Welling Bouw - | Onderhoud, in samenwerking met Piqet Development, gaat aan de slag met nog eens 18 koopwoningen. Dit is het eerste bouwproject in Nederland waar is uitgevraagd en opdracht is gegeven gebaseerd op de criteria van ‘Het Nieuwe Normaal’. Een nieuwe standaard voor circulair bouwen met haalbare én ambitieuze prestaties voor gebouwen, infra en gebied.

Deel op social media