Daken biobased isoleren met stro

Biobased isoleren met stro

WonenBreburg is de tweede woningcorporatie waarmee BAM Wonen daken van binnenuit heeft geïsoleerd met stro. Samen met co-maker Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers plaatsten ze in Tilburg een gecertificeerd natuurlijk dakisolatiepakket van stro. Een duurzame oplossing die ook voldoet aan de strenge brandveiligheidseisen in Nederland. In dit artikel vertellen Michel Rietveld en Bas Vaes (BAM Wonen) daar meer over.

Al eeuwen gebruiken mensen stro als isolatiemateriaal. ''Het is een mooi en duurzaam materiaal om woningen mee te isoleren’, vertelt Michel Rietveld. Hij is projectleider Verduurzamen bij BAM Wonen. In tegenstelling tot veel andere isolatieproducten op de markt wordt stro niet bewerkt met chemicaliën om het beter isolerend te maken. Het isoleert van zichzelf al erg goed.''

''Omdat we merken dat veel opdrachtgevers interesse hebben in duurzame en biobased isolatiematerialen, besloten we een manier te zoeken om stro toch veilig te verwerken in daken'', vult werkvoorbereider Bas Vaes aan. De uitdaging? Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) eist brandklasse D voor het binnenoppervlak van een ruimte in de woning. De oplossing die BAM Wonen ook in Tilburg toepast voldoet vanzelfsprekend aan die eis.

Biobased isoleren met stro

Oplossingen voor eis brandwerendheid 
Samen met eigen en externe deskundigen ontwikkelde BAM Wonen een oplossing. De daken worden van binnenuit geïsoleerd met biobased isolatiemateriaal. Het stro is hierbij de kern van een isolatiepakket dat als geheel voldoende brandwerend is. Hoe ziet dat eruit?

Bas Vaes: ''De binnenste laag bestaat uit gipsplaten. Ook rondom dakdoorvoeren, die dwars door het stro moeten, bouwen we een blok van gips en steenwol. Daarmee voldoen we aan de eis van brandklasse D. Deze gipsplaten dragen ook bij aan de eisen van brandwerendheid tegen brandoverslag. Tot slot ontwikkelden we een extra buffer door een strook gipsplaat aan te brengen tegen het bestaande dak bij de woningscheidende wand. Zo kan een eventuele brand niet snel overslaan naar de buren.'' 

''Onze co-maker Takkenkamp heeft veel ervaring met isolatiemateriaal. Voor elk materiaal moeten zij hun machines anders afstellen. Voor stro zochten ze naar de ideale afstelling tussen toevoer van stro en luchtdruk om de juiste compactheid te garanderen. Ons stro-pakket is inmiddels gecertificeerd. Het heeft nu een vastgestelde isolatiewaarde die onze opdrachtgevers kunnen gebruiken voor het bepalen van hun energielabel.''

Duurzame keuze
In Tilburg verduurzamen WonenBreburg en BAM Wonen sociale huurwoningen uit de jaren vijftig van gemiddeld energielabel D naar label A. Dankzij de isolatie van het dak, de muren en het glas zal het energieverbruik van de bewoners dalen. Ook dankzij andere duurzame maatregelen besparen zij straks op energie. Op het dak van elke woning komen zes zonnepanelen. Zo gaan de bewoners straks dus zelf duurzame energie opwekken. Een nieuw ventilatiesysteem zorgt voor altijd verse, frisse lucht in huis – dat is comfortabel en gezond. 

Stro is om meerdere redenen een groene en duurzame keuze. Stro slaat zelf CO2 op en heeft een lagere CO2-uitstoot dan de productie van veel andere materialen in de bouw. Stro is namelijk een restproduct uit de landbouw. Het bestaat uit de droge stengels van graangewassen. Daarnaast ondersteunen we een duurzame agrarische sector in Nederland door te werken met stro uit Nederland.

Deel op social media