Internationale Vrouwendag draait om gelijke kansen en een inclusieve werkomgeving. In een sector waarin mannen nog altijd de meerderheid vormen, is het belangrijk om bewust te werken aan een omgeving waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. Persoonlijk bondgenootschap speelt hierin een cruciale rol: het gaat om opkomen voor elkaar, kennis delen en wederzijdse steun.
Maar wat betekent persoonlijk bondgenootschap in de praktijk? Hoe maak je het verschil voor een collega in een lastige situatie? En hoe draagt wederzijdse steun bij aan het creëren van een omgeving waarin je jezelf kan zijn, je talenten kunt benutten en je gesteund wordt in je professionele groei? In dit interview delen BAM Wonen collega's Semra Kosedag (Projectleider Flow) en Frank van Veen (Projectleider Flow) hun ervaringen.
Wat betekent persoonlijk bondgenootschap voor jullie?
Semra: “Voor mij betekent het dat we elkaar blind kunnen vertrouwen en het beste voor elkaar willen. We kunnen alles tegen elkaar zeggen. En als er iets speelt, bespreken we dat open. We helpen elkaar altijd.” Frank vult aan: “Ja, we zijn een soort twee-eenheid. We hebben een klik waardoor we niet alleen hard werken, maar ook veel plezier hebben. We lachen veel en zijn vaak als eerste op kantoor en als laatste weg. En als we elkaars mening vragen, zijn we altijd eerlijk.”
Wat betekent ‘blind vertrouwen’ in de praktijk?
Semra: “Dat ik durf uit te spreken waar ik tegenaan loop en dat ik weet dat Frank eerlijk is in zijn antwoord. Ik hoef niet te twijfelen aan zijn intenties.” Frank: “Als wij iets tegen elkaar zeggen, dan is dat zonder waardeoordeel. Iedereen heeft weleens moeilijke momenten, en wij bespreken die met elkaar. Dat helpt om een andere blik te krijgen op een situatie.”
Jullie zijn het vast niet altijd met elkaar eens. Hoe gaan jullie daarmee om?
Semra: “Dat vinden we een lastige vraag, want als we het niet met elkaar eens zijn, dan spreken we dat gewoon uit. We vinden altijd een middenweg. Soms geef ik hem gelijk, soms is het andersom. Maar alles wordt onderbouwd en uitgesproken.”
Welke kwaliteit waardeer je het meest in de ander?
Frank: “Haar directheid en frisse blik. We hebben een ‘klein’ leeftijdsverschil en daardoor kijken we soms anders tegen zaken aan. Dat verbreedt mijn horizon”. Semra voegt hieraan toe: “Wat ik zo waardeer aan Frank is de rust die hij uitstraalt. Als ik met een probleem zit, weet ik dat het goed komt als ik het met Frank bespreek. Hij heeft veel ervaring en als beginnend projectleider zie ik soms nog wel eens beren op de weg. Door zijn adviezen besef ik vaak dat het probleem kleiner is dan het lijkt. Daarnaast heeft hij me ook nooit anders behandeld omdat ik een vrouw ben, echt totaal niet.”
Wat levert jullie bondgenootschap jullie op?
Semra: “Ik kan soms heel direct reageren in overleggen, maar Frank helpt me om een stapje terug te doen en anderen de ruimte te geven. Die balans is waardevol.”
Frank: “Het helpt mij om beter in te schatten wat mensen beweegt. Ik ben van een andere generatie dan Semra en heb een andere culturele achtergrond. Ik vind het mooi om te zien hoe generaties en culturen soms heel verschillend, maar vaak ook verrassend gelijk zijn. Ons persoonlijk bondgenootschap helpt mij om verschillende perspectieven in ons bedrijf te omarmen.”
Tot slot: wat willen jullie collega’s meegeven als het gaat om bondgenootschap en samenwerking?
Semra: “Durf je kwetsbaar op te stellen. Dat helpt om elkaar beter te begrijpen en maakt de onderlinge band sterker.” Frank voegt hieraan toe: “Vertrouwen is de basis. Leeftijd, achtergrond of positie maakt niet uit. Als je elkaar vertrouwt en open staat voor elkaars inzichten, groei je samen en maak je elkaar beter.”
Dit gesprek laat ons zien dat door persoonlijk bondgenootschap te omarmen, we een werkcultuur creëren waarin iedereen zich gesteund voelt en zijn of haar volledige potentieel kan benutten. Laten we samen bouwen aan een inclusieve en sterke werkomgeving!