100 appartementen De Zuidkaap in Tilburg

Groot onderhoud en energetische maatregelen voor verduurzamen van galerijflat uit de jaren zestig.

Woningcorporatie TBV Wonen heeft na een selectieprocedure op basis van prestatie-inkoop BAM Wonen geselecteerd voor het groot onderhoud aan galerijflat De Zuidkaap in Tilburg.

Het complex met 100 seniorenwoningen aan de Generaal Smutslaan in Tilburg, vlakbij het Willem II stadion, dateert uit 1969 en heeft nu dankzij het ontwerp van Teeken Beckers Architecten een eigentijdse uitstraling. Naast de esthetische en onderhoudswerkzaamheden zijn energiebesparende maatregelen uitgevoerd. De woningen van De Zuidkaap zijn opgewaardeerd van energielabel E, F en G naar energielabel A. Voor de bewoners betekent dit meer wooncomfort en lagere woonlasten.

Met de metamorfose van De Zuidkaap is de toegankelijkheid en de sociale veiligheid van het complex verbeterd. De flat beschikt nu over noodtrappenhuizen aan de kopgevels en twee gelijkwaardige entrees (aan de langsgevels) in het midden. De bestaande entreehal aan de oostzijde is vergroot en biedt voortaan een verwarmde wacht- en ontmoetingsruimte. De nieuwe entree aan de westzijde verschaft met een ruime lift en trappenhuis toegang tot de bergingen en het souterrain. De fietsenberging is verplaatst naar het garageblok. Een brugelement tussen de flat en het garageblok voorziet in een overkapte toegang en biedt een gezamenlijk terras. LED-verlichting en indirect licht uit de vernieuwde, transparante algemene ruimtes dragen ’s avonds bij aan een veilige woonomgeving.

De energiebesparende werkzaamheden die zijn uitgevoerd, bestaan uit het plaatsen van nieuwe installaties en het isoleren van gevels, ruiten, dak en vloer. Het gevelmetselwerk aan de kopgevels is hierbij vervangen door keramische gevelbekleding. Op het vernieuwde en geïsoleerde dak liggen 262 zonnepanelen en voortaan beschikken de bewoners over een individuele cv-ketel en CO2-gestuurde ventilatie. Door deze maatregelen is energielabel A behaald. Om energiezuinig met de nieuwe installaties en bijbehorende toepassingen te leren omgaan, heeft BAM extra huisbezoeken verricht en zeven bewoners opgeleid tot energiecoaches. Zij kunnen hun medebewoners meer energiebesparende tips geven nu BAM haar werkzaamheden heeft afgerond.