130 woningen De Egge te Brunssum

In opdracht van Weller realiseert BAM Wonen de plannen voor grootschalige wijkvernieuwing 'De Oude Egge'. 130 voormalige mijnwerkerswoningen worden gesloopt en in oorspronkelijke stijl opnieuw opgebouwd. De wijkvernieuwing wordt gefaseerd uitgevoerd tussen 2020 en 2022.

Wijkvernieuwing Oude Egge

De Oude Egge is 100 jaar geleden ontworpen door architect Jan Stuyt (1868-1934) voor de huisvesting van de mijnwerkers van de Staatsmijn Hendrik. De wijk is opgezet in de ‘tuinstadtraditie’ met twee-onder-één-kap- en rijwoningen rond een centraal groen plein. In de loop der jaren zijn de woningen verschillende keren gerenoveerd; de laatste keer rond 2000. Sinds 2009 maakt de Oude Egge deel uit van het Beschermd Gezicht Mijnkoloniën Brunssum. Handhaving van de authentieke kenmerken en beeldkwaliteit is dan ook een belangrijk uitgangspunt bij de wijkvernieuwing. De voorgevels van de nieuwbouwwoningen zijn identiek aan de bestaande woningen, maar achter de voorgevel worden de woningplattegronden aangepast aan de hedendaagse eisen en wensen.

De wijkvernieuwing omvat de sloop en herbouw van 130 woningen. Bestaande uit:
- 27 levensloopbestendige woningen,
- 74 compacte woningen met 2 of 3 slaapkamers voor kleine huishoudens en senioren,
- 29 grote gezinswoningen met 3 of meer slaapkamers.

Totstandkoming

Dit grootschalige wijkvernieuwingsproject is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Brunssum, de Huurdersoverleggroep Oude Egge en vele bewoners. Zij hebben meegedacht en meegetekend aan de indeling van de plattegrond van hun toekomstige woning.

Planning

De vernieuwing van de Oude Egge wordt gefaseerd uitgevoerd:
2020-2021 > Fase 1: sloop en vernieuwing van het oude hart van de wijk, het Eggeplein en de Voorstraat.
2021-2022 > Fase 2: bloksgewijze sloop en vernieuwing van de woningen aan de Steenbergstraat, Molenstraat, Bongardstraat en Hofpoelstraat/Oranjestraat.

Locatie

De Oude Egge ligt in Brunssum-Oost, op loopafstand van het centrum van Brunssum, de recreatieve voorzieningen van het Schutterspark en de natuur van het dal van de Roode Beek. Het kloppend hart van de wijk is de brede maatschappelijke voorziening ‘Bronsheim’ met o.a. een basisschool, peuterspeelzaal en kinderdagverblijf. In de Hoeskamer (een door Weller voor de buurt beschikbaar gestelde woning) worden veel activiteiten voor en door bewoners van de Egge georganiseerd.