18 Prefab grondgebonden woningen "In den Bosch" in Maasbree

In opdracht van woningcorporatie Wonen Limburg heeft BAM Wonen in het plan "In den Bosch" in Maasbree dit unieke project gerealiseerd. Het project bestaat uit 18 prefab grondgebonden sociale huurwoningen, verdeeld over 4 blokken.

Den bosch maasbree 2

De omgeving

Op de locaties Dormansgoed en Vlasbemt in het plan "In den Bosch" zijn 18 duurzame sociale huurwoningen gerealiseerd in een groen ingerichte buurt. De typische groene afscheidingen langs de voormalige voetbalvelden zijn als uitgangspunt genomen voor het ontwerp. 
Dit project is een vervolg op het project Laarveld in Weert met dezelfde woningtypes.

Indeling en duurzaamheid

De woningen bevatten een woonoppervlakte van 115 m² met op de begane grond de woonkamer met open keuken. Op de eerste verdieping bevinden zich drie slaapkamers en de badkamer. De technische installaties zijn gesitueerd op de tweede verdieping, welke via een vaste trap te bereiken is. Het ontwerp voor dit project is gemaakt door Wauben Architects uit Geleen.
Uiteraard worden de woningen gasloos gerealiseerd en voorzien van een eigen warmtepomp. Dat wil zeggen dat de bewoners gasloos gaan koken. De warmtepomp zorgt voor de verwarming en warm tapwater. In het kader van BENG is er Triple glas toegepast en zijn de woningen voorzien van een warmte terugwin installatie. Voor de opwekking van duurzame energie heeft iedere woning 9 zonnepanelen.

Van tradioneel naar prefab

Dit bijzondere project is gasloos en prefab gebouwd, wat wil zeggen dat de bouwelementen in de fabriek worden vervaardigd. Deze bouwmethode resulteert in een bouwtijdreductie van één jaar naar vier maanden. Naast de enorm snelle bouwtijd heeft het nog vele andere voordelen. Door het vervaardigen in de fabriek kan er onder geconditioneerde omstandigheden worden gebouwd en is de kwaliteit van de woningen ook nog eens beter. Prefab binnen dit project houdt verder in dat:

- De woningen bestaan uit een Geelen prefab casco+ met Faay prefab binnenwanden;
- Alle installaties in de fabriek worden ingestort in zowel de wanden als vloeren;
- Dit ervoor zorgt dat er geen natte vloer afwerking meer plaats vindt op de bouwplaats;
- Ook de trappen geprefabriceerd zijn en in het werk alleen nog gemonteerd hoeven te worden;
- De nutsvoorzieningen normaal een risico zijn voor wat betreft timemanagement, maar deze in dit project vooraf worden ingevoerd in prefab meterkasten.

Locatie

Cijfers en feiten

Soort bouw
Nieuwbouw
Soort woning
Grondgebonden
Energetisch
BENG, Gasloos
Projectkenmerken
Maatwerk
Segment
Corporatie

Plaats
Maasbree


Opdrachtgever
Wonen Limburg


Architect
Wauben Architects


Start bouwdatum
Q4 2022


Opleverdatum
Q1 2023


Aantal woningen
18

Deel op social media