197 appartementen Summertime Amsterdam

De oplevering van Summertime markeert de transformatie van een mono kantorengebied op de Zuidas Amsterdam naar een aantrekkelijk en levendig stadsdeel waar werken én plezierig wonen en verblijven hand in hand gaan. Bij de bouw van de twee appartementengebouwen, die bovenop een gezamenlijke parkeergarage zijn gebouwd, is gestreefd naar maximaal uitzicht en een maximale onderlinge afstand ten opzichte van de twee gebouwen zelf en de omliggende gebouwen.

De beide appartementengebouwen lopen als het ware taps naar elkaar toe. De blokken met kleurrijke details bestaan uit een systeem van gestapelde woningen die als driedimensionale “pixels” ten opzichte van elkaar verspringen. Met dit principe van verspringen ontstaat er een grote variëteit aan buitenruimtes en individuele leesbaarheid van de appartementen. Tegelijkertijd creëren de verspringingen op plaatselijk niveau geluidsluwe zones en zorgen zij voor een sterke eigen identiteit ten opzichte van de omliggende bouwblokken. Het resultaat is een grote variëteit en hoge woonkwaliteit.

Voor de ontwikkeling schreef de gemeente Amsterdam een prijsvraag uit. Deze is beoordeeld op onderdelen als planvisie en programma, waaronder middensegment huur, architectuur en duurzaamheid. Onder het motto “Summertime, and the living is easy” hebben ontwikkelaar AM en afnemer Bouwinvest de prijswinnende aanpak ingediend. BAM Wonen heeft ervoor gezorgd dat de iconische architectuur zowel technisch als financieel haalbaar werd.

De vrije sector huurwoningen hebben één, twee of drie kamer(s) en variëren in oppervlakte van circa 60 tot 90 vierkante meter. De luxe keuken is compleet ingericht met inbouwapparatuur. Ook de badkamer heeft een hoogwaardige afwerking. Alle appartementen hebben een buitenruimte met balkon of terras. In het gebouw zijn verder diverse commerciële ruimten gerealiseerd. HFB, de BIM-kennispartner van BAM Wonen, heeft een AEC Excellence Award gewonnen voor het toepassen van BIM (Building Information Modelling) bij complexe projecten. Vooral bij ontwerp en uitvoering van de complexe gevel van Summertime was het gebruik van BIM noodzakelijk.