240 woningen Zorgvlied in Tilburg

Groot onderhoud en energetische maatregelen voor het verduurzamen van huurwoningen uit de jaren vijftig.

Tilburgse Woningstichting Tiwos heeft op basis van de EMVI-methode BAM Wonen als bouwpartner geselecteerd om onderhoudsmaatregelen en energetische verbeteringen door te voeren in 240 eengezinswoningen in de Tilburgse wijk Zorgvlied.

Van november 2014 tot juni 2015 zijn 240 eengezinswoningen uit de jaren vijftig aan de binnen- en buitenkant aangepakt. Door het groot onderhoud kunnen de woningen in Zorgvlied weer zeker 25 jaar in goede staat verhuurd worden door Tiwos. In de wijk staan vier verschillende woningtypen. Bewoners hadden inspraak in het model van hun nieuwe voordeur en de kleurcombinatie tussen voordeur en draaiende delen. Voor meer wooncomfort, een beter leefklimaat in de woning en een lagere energierekening koos 90% van de wijk voor het aanvullende energiepakket.

Om interactie tussen de bewoners te stimuleren, kwamen Tiwos en BAM Wonen met het gezamenlijk initiatief van de 'Klus je rijk’-kaart. Elke bewoner in de wijk Zorgvlied die meedoet aan het groot onderhoud, krijgt van Tiwos een klusbudget in de vorm van de ‘Klus je rijk’-stempelkaart. Het klusbudget kunnen de bewoners gebruiken om een buitenkraan, een zwevend toilet of een van de andere opties uit de lijst aan te schaffen. Bewoners kunnen het klusbudget ook gebruiken om buurtbewoners te betalen om klussen uit te voeren, waartoe de bewoner zelf niet in staat is en die het groot onderhoud wel makkelijker maken. Bijvoorbeeld het demonteren en terugplaatsen van de zonwering, of het schoonmaken van de nieuw geplaatste badkamer na afloop van de werkzaamheden. De handige buurman heeft dan een groter klusbudget voor opties. De ‘Klus je rijk’-kaart stimuleert zo de interactie tussen de bewoners.