25 prefab grondgebonden woningen Laarveld in Weert

In opdracht van woningcorporatie Wonen Limburg realiseert BAM Wonen in het plan Laarveld 3 aan het Haam in Weert dit unieke project. Het project bestaat uit 25 prefab grondgebonden sociale huurwoningen, verdeeld over 5 blokken.

Van traditioneel naar prefab

Dit bijzondere project wordt gasloos en prefab gebouwd, wat wil zeggen dat de bouwelementen in de fabriek worden vervaardigd. Deze bouwmethode resulteert in een bouwtijdreductie van één jaar naar vier maanden. Naast de enorm snelle bouwtijd heeft het nog vele andere voordelen. Door het vervaardigen in de fabriek kan er onder geconditioneerde omstandigheden worden gebouwd en is de kwaliteit van de woningen ook nog eens beter. Prefab binnen dit project houdt verder in dat:

  • de woningen bestaan uit een MBS prefab casco+ met Faay prefab binnenwanden;

  • alle installaties in de fabriek worden ingestort in zowel de wanden als vloeren;

  • dit ervoor zorgt dat er geen natte vloer afwerking meer plaats hoeft te vinden op de bouwplaats;

  • ook de trappen geprefabriceerd zijn en in werk alleen nog gemonteerd hoeven te worden;

  • De nutsvoorzieningen normaal een risico zijn voor wat betreft timemanagement, maar deze in dit project worden ingevoerd tijdens het metselwerk.

De woningen

De 25 woningen beschikken over een woonkamer met open keuken op de begane grond. Op de eerste verdieping bevinden zich drie slaapkamers en de badkamer. De technische installaties zijn gesitueerd op de tweede verdieping, welke via een vaste trap te bereiken is. Het ontwerp van dit plan komt van Wauben Architects uit Geleen. 

Duurzaamheid

Uiteraard worden de woningen gasloos gerealiseerd en voorzien van duurzame installaties. In het kader van BENG wordt er Triple glas toegepast, worden de woningen voorzien van een warmte terugwin installatie en luchtwarmtewaterpomp. Daarnaast krijgt iedere woning 4 PV panelen op het dak die zorgen voor de opwekking van duurzame energie.

De locatie

In de wijk Laarveld wordt een mix van koop- en huurwoningen gerealiseerd, verdeeld over drie verschillende fasen. "Landelijk wonen" vormt de basis voor het stedenbouwkundig plan. in 2014 is Weert uitgeroepen tot groenste regio van de wereld. Waar in fase een en twee al veel aandacht werd besteed aan duurzaamheid in de openbare ruimte, wordt hier in fase drie nog meer op gefocust.