328 appartementen Vrangendael in Sittard

Groot onderhoud en energetische maatregelen aan 264 + 64 sociale huurwoningen in de wijk Vrangendael in Sittard.

In opdracht van woningcorporatie ZOwonen heeft BAM Wonen 16 portiekflats uit de jaren zestig aangepakt. 264 appartementen zijn onder de noemer maatwerk aangepakt en de overige 64 appartementen zijn conceptueel verduurzaamd naar professioneel label A. Bij alle appartementen hebben de gevels een metamorfose ondergaan, zijn de entrees vernieuwd en zijn badkamer, keuken en toilet vervangen.

Maatwerk

264 portiekwoningen hebben een vernieuwde dakbedekking gekregen, is het voegwerk vervangen en zijn de gevels en trappenhuizen geschilderd. De bestaande balkons zijn vervangen door nieuwe prefab betonnen balkons. Daarnaast is er in elk woonblok het hang- en sluitwerk en verlichting vervangen, zijn er brandwerende voorzieningen aangebracht en heeft elke woning een videofoon gekregen. Ook zijn de bestaande houten kozijnen in de badkamer en berging vervangen door kunstof kozijnen. Deze aanpassingen zorgen voor meer veiligheid in het gehele gebouw. De terreininrichting is ook aangepakt, hier is de bestrating vernieuwd en is er meer groen aangebracht. Dit alles is gedaan om de exploitatieperiode met 25 jaar te verlengen en de bewoners een vernieuwde comfortabele leefomgeving te geven. 

Conceptueel Renoveren

3 portiekflats hebben een esthetische en energetische upgrade ondergaan.  Daarmee verbruiken de 64 woningen gemiddeld 55% minder gas per jaar dan voor de woningverbetering. De huurders krijgen dankzij de verduurzaming een lagere energierekening en meer wooncomfort in hun woning.

Het totale pakket aan energetische maatregelen heeft de appartementen van Energie-Index > 1,9 naar Energie-Index 0,9-1,0 gebracht. Daarmee presteren de portiekflats tot 4 klassen beter dan voor de verduurzaming. Het verduurzamen van omvat onder meer het aanbrengen van HR++ beglazing, meer gevel- en dakisolatie en het aanpassen van de installaties. Gelijktijdig worden de kozijnen en voordeuren vervangen door nieuwe, kunststof kozijnen en deuren met veilige, inbraakwerende sloten.

De esthetische vernieuwing van deze 3 portiekflats is naar een ontwerp van Jules Beckers en Ralph Hendrikx van Teeken Beckers Architecten. De nieuwe portalen bij de entrees bestaan uit grote glazen puien met aan weerszijden geprofileerd beton met een fraai reliëf. Boven de betonnen portalen zijn de oorspronkelijke, kleine trappenhuisramen vervangen door een brede glasstrook. Het trappenhuis wordt geopend naar de wijk met zijn mooie groen. De bewoners en hun bezoek worden nu welkom geheten in een chique, statige entree die niet alleen het gebouw en omgeving maar ook de bewoner zelf een gevoel van meerwaarde geeft.