33 woningen Hugenpoth Boxtel

Realisatie van 25 grondgebonden nul-op-de-meter woningen en 8 gestapelde energieneutrale woningen in de wijk 'Breukelen' in Boxtel.

Het project

Woonstichting St. Joseph heeft BAM Wonen geselecteerd voor haar eerste Nul op de Meter project. Aan de Hugenpothstraat te Boxtel zijn inmiddels 25 grondgebonden NOM woningen gerealiseerd. En aan de Hendrika van Haeftenstraat 8 energieneutrale beneden/boven woningen. Het ontwerp van de woningen is van Architectenbureau Visser en Bouwman.

Duurzaamheid

Voor de woningen is het Trias Energetica principe gehanteerd. Waarbij de woningschil zeer goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd is. De woningen worden verwarmd middels elektrische radiatoren. Op elke radiator is een klokthermostaat aanwezig die tevens ervoor zorgt dat de radiator afschakelt als er een raam open staat of als er geen beweging meer in de ruimte is. Voordeel hiervan is dat de bewoners het comfort van stralingswarmte hebben en dat de ruimte zeer snel opgewarmd kan worden. De woning wordt geventileerd middels een gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. De bypass op de ventilatorbox zorgt ervoor dat de woning op warme dagen ’s nachts wordt gekoeld. Het warm tapwater wordt opgewerkt middels een warmtepompboiler (bij de grondgebonden woningen) of een zonneboiler (beneden/boven woningen). Het dak is voorzien van PV panelen voor de opwekking van de benodigde elektra.

Monitoring en voorlichting over energieverbruik

Voor de grondgebonden woningen garandeert BAM Wonen dat St. Joseph een EPV vergoeding bij de huurders in rekening mag brengen. Hiervoor wordt het energieverbruik en de opwekking door BAM Energy Systems gemonitord. De bewoners krijgen voorlichting over het gebruik van de woning en periodiek krijgen de bewoners een overzicht van de verbruikte en opgewekte energie.