38 woningen nul-op-de-meter in Emmen

Verduurzaming van sociale huurwoningen naar comfortabele en energiezuinige NOM-woningen in twee fasen als onderdeel van De Stroomversnelling.

In opdracht van woningcorporatie Lefier heeft BAM in 2016 38 nul-op-de-meter-woningen (NOM-woningen) opgeleverd in Emmen. Het project maakt deel uit van het landelijke initiatief De Stroomversnelling. De Stroomversnelling is een samenwerking tussen bouwers en woningcorporaties om verouderde woningen comfortabel en zeer energiezuinig te maken: nul op de meter (NOM). De installaties in een NOM-woning zorgen ervoor dat er (over het jaar gezien) net zoveel duurzame energie wordt opwekt als dat er normaliter wordt gebruikt. In Emmen zijn nieuwe kant-en-klare gevels incl. drielaags glas tegen de bestaande gevels geplaatst. Over het bestaande dak ligt een nieuw dak met zonnepanalen en de kruipruimte is geisoleerd. De installaties zijn verpakt in de energiemodule. Ook keukens, badkamers en toiletten zijn in Emmen vernieuwd.

Ontwerp

De NOM-woningen komen in de naoorlogse woonwijk Emmerhout. Het stedenbouwkundig plan van deze wijk wordt gezien als uniek in zijn tijd doordat de wijk is ontwikkeld vanuit één concept voor bebouwing, openbaar groen en verkeer. Belangrijk voor Emmerhout was de introductie van het woonerf. Het ontwerp voor de NOM-woning van Wenink Holtkamp Architecten creëert een vernieuwing die past in de wijk omdat het woningblok dezelfde architectonische kenmerken behoudt:

  • Heldere beëindiging van het woningblok
  • Kaders benadrukken de individualiteit van de woning
  • Borstwering als krachtig horizontaal element