42 appartementen Hoofdstraat in Landgraaf

Groot onderhoud en energetische maatregelen voor het verduurzamen van galerijflat uit de jaren zeventig.

Woningcorporatie HEEMwonen heeft BAM Wonen geselecteerd om de seniorenflat aan de Hoofdstraat in Landgraaf te renoveren. HEEMwonen combineert onderhoudswerkzaamheden met verduurzamingsmaatregelen met als doel: comfortabele en betaalbare woningen die de komende 30 jaar goed verhuurbaar blijven aan 55-plussers, ook als zij zorg aan huis nodig hebben.

Het voorstel van BAM voldoet aan de energetische doelstelling van HEEMwonen om de woningen te verduurzamen naar een Energie-Index van 0,8 tot en met 1,2 (overeenkomstig Energielabel A). Conform het principe van trias energetica past BAM de volgende maatregelen toe. Er komt een isolerende schil om de 42 woningen middels dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en HR++ beglazing. De flat krijgt 84 PV-panelen. En de woningen krijgen een individuele hr-ketel en vraaggestuurd ventilatiesysteem.

De woningverbetering wordt gecombineerd met een esthetische vernieuwing. BAM en Teeken Beckers Architecten hebben een tijdloos en onderhoudsvriendelijk ontwerp ingediend. De flat krijgt grijs-bruine steenstrips van het Prewall-systeem en voortaan een glazen balustrade. Het complex valt met zes verdiepingen op aan de Hoofdstraat in Landgraaf. De nieuwe mediterrane uitstraling draagt bij aan die landmarkfunctie.

BAM heeft samen met HEEMwonen de bewonerscommunicatie en de benodigde 90% instemming voor het project verzorgd.