48 appartementen ‘De Willem’ en ‘De Zwijger’ in Best

In het Noord-Brabantse Best heeft BAM Wonen twee bijzondere en duurzame appartementencomplexen ontwikkeld en gerealiseerd. De eerste nul-op-de-meter (NOM) appartementencomplexen met vijf woonlagen in Nederland. 

Duurzaamheid

‘De Willem’ en ‘De Zwijger’ voorzien zelf in alle energie die nodig is. Hiervoor zijn niet alleen zonnepanelen op het dak geplaatst maar ook zonnepanelen bevestigd op de speciaal hiervoor ontworpen gevels. Hiermee wordt genoeg energie opgewekt voor onder andere warmte in de woningen, het verwarmen van water en elektra voor huishoudelijk gebruik. Door naast het dak ook de gevel van dunne film zonnepanelen te voorzien, zijn we erin geslaagd om beide complexen compleet NOM te krijgen.

Met de oplevering in juli 2018, gaven we 48 huishoudens een ontzettend duurzame, gasloze woning, die compleet in eigen energieverbruik voorziet. Klaar voor de toekomst. Tevens bieden ‘de Willem’ en ‘de Zwijger’ nog een thuis aan gierzwaluwen, die door geïntegreerde nestkasten kunnen verblijven in de complexen.

De woningen

In het complex zijn 40 woningen van 70 m2 en 8 woningen van 50 m2 inclusief gemeenschappelijk ruimte en lift gerealiseerd. Alle appartementen zijn bestemd voor de sociale huursector. Alle 48 woningen worden gemonitord conform NOM-keur. Tevens worden de hemelwaterafvoeren niet rechtstreeks op het riool gekoppeld, maar op een wadi aangesloten om het gemeenteriool te ontlasten bij flinke regenbuien. Ook zijn alle appartementen van individuele warmtepompen met bodemlussen, balansventilatie en een individuele omvormer voorzien.

Het ontwerp

Het ontwerp is van NB Architecten uit Best. Zij hebben specifieke kennis over PV-panelen en de techniek daarachter. Gebruikmakend van de Energie Prestatie Vergoeding (EPV) wordt de schil maximaal geïsoleerd. De hoeveelheid elektrische energie die daarvoor nodig is, wordt opgewekt met de nieuwste generatie film panelen. De matzwarte panelen met RVS profielen legt de link naar de geëlektrificeerde auto-industrie. De gebouwen worden ‘energiecentrales’.

Samenwerking

Woonstichting ’thuis (duurzaamste wooncorporatie van Nederland) had twee bestaande portiek etage flats, die in slechte staat verkeerden. BAM is gevraagd mee te denken hoe deze complexen aangepakt konden gaan worden. Na een quick-scan is de keuze voor sloop-nieuwbouw ontstaan. Een mooi intensief integraal samenwerkingstraject met de duurzaamheidskoplopers van Nederland volgde, waarbij vaste ketenpartners, ieders expertise op het juiste moment hebben ingebracht.  Het hoge ambitieniveau op duurzaamheidsvlak heeft geresulteerd in het maximaal haalbare: alle 48 appartementen nul op de meter.

Locatie

Cijfers en feiten

Soort bouw
Nieuwbouw
Soort woning
Gestapeld
Energetisch
Gasloos, Nul-op-de-meter (NOM)
Projectkenmerken
Maatwerk
Segment
Corporatie

Plaats
Eindhoven


Opdrachtgever
Woningstichting 'thuis


Architect
NB Architecten


Bouwsom
5.700.000


Start bouwdatum
Juli 2017


Opleverdatum
Juli 2018


Aantal huurwoningen
48


Bijzonderheden
All-electric, prestatiegarantie en monitoring


Award
Cobouwaward voor meest duurzame project van Nederland (gewonnen op 21-11-2018)


 

Deel op social media