48 woningen nul-op-de-meter Willingestraat in Emmen

Verduurzaming van sociale huurwoningen naar comfortabele en energiezuinige NOM-woningen

In Emmen zijn 48 rijwoningen, gedateerd uit de jaren vijftig, nul-op-de-meter (NOM) gemaakt. Het gaat om woningen gelegen aan de Mr. J. J. Willingestraat en Mr. L. Oldenhuis Tonckensstraat.

Een verduurzaming naar nul-op-de-meter heeft ervoor gezorgd dat de woningen in Emmen energiezuinig en gasloos zijn gemaakt. De woningen worden voortaan ‘all-electric’ door het plaatsen van onder andere zonnepanelen, een warmtepomp en warmte-terugwin-installatie. Deze installaties zorgen ervoor, dat over een heel jaar gezien, de woning net zoveel energie opwekt als een huishouden gemiddeld verbruikt. Dit is het derde NOM-project waarbij BAM Wonen en Lefier in Emmermeer een verduurzaming hebben uitgevoerd in bewoonde staat.

 48 emmen 3

In samenspraak met de welstandscommissie van Emmen heeft architect Benedict Kraus besloten om het huidige straatbeeld terug te laten komen in het nieuwe ontwerp. Voor de huidige gevels zijn gevelelementen geplaatst met steenstrips. Dit zorgt ervoor dat de gevelelementen niet van metselwerk te onderscheiden zijn. Bovendien is het dak voorzien van een breder overstek waardoor de woningen een vernieuwde, elegante uitstraling hebben. BAM Wonen is halverwege juni 2018 gestart met de werkzaamheden en heeft de woningen begin 2019 opgeleverd.

Locatie

Cijfers en feiten

Soort bouw
Bestaande bouw
Soort woning
Gestapeld
Energetisch
Gasloos, Nul-op-de-meter (NOM)
Projectkenmerken
Conceptuele bouw
Segment
Corporatie

Plaats
Emmen


Opdrachtgever
Lefier


Architect
Benedict Kraus


Aantal huurwoningen
48


Start werkzaamheden
Juni 2018


Opleverdatum
Begin 2019


Bijzonderheden
Bewoonde staat

Deel op social media