70 woningen nul-op-de-meter in Soest

Verduurzaming van sociale huurwoningen naar comfortabele en energiezuinige NOM-woningen als onderdeel van De Stroomversnelling.

In opdracht van woningcorporatie Portaal verduurzaamt BAM 70 woningen naar nul-op-de-meter in de Schilderswijk van Soest. De huurwoningen uit de jaren zestig worden in bewoonde staat heel goed geïsoleerd en krijgen nieuwe, zuinige installaties. Voor bewoners resulteert de renovatie in comfortabele en veilige woningen met een nieuwe uitstraling tegen dezelfde woonlasten.

 

De renovatie naar nul-op-de-meter (NOM) maakt de woningen in Soest gasloos. Voortaan voorzien zonnepanelen, een warmtepomp en een warmte-terug-wininstallatie de woning van warmte en elektra. De installaties in een NOM-woning zorgen ervoor dat er (over het jaar gezien) net zoveel duurzame energie wordt opwekt als dat er normaliter wordt gebruikt. Het product van BAM voldoet aan het NOM-Keur en heeft zich reeds in meer dan 400 woningen bewezen.

 

Intensieve samenwerking met bewonerscommissie

Bij wet is geregeld dat verduurzaming alleen plaats kan vinden als er voldoende draagvlak onder de bestaande huurders is. In Soest hebben Portaal en BAM intensief samengewerkt met de bewonerscommissie en het Vereniging Huurders Overleg Soest. Met als resultaat dat meer dan 75% van de huishoudens heeft ingestemd met de renovatie naar nul-op-de-meter.

 

Esthetische vernieuwing

Tegen de oude gevels plaatst BAM nieuwe, geïsoleerde gevels die bestaan uit steenstrips. Het metselwerk is voor deel horizontaal en voor een deel verticaal. De voeg is middengrijs bij de horizontale stenen en lichtgrijs bij de verticale stenen. Over het bestaande dak komt een nieuw geïsoleerd dak met geïntegreerde zonnepanelen. Naast de nieuwe voordeur komt een wit, glazen paneel met een huisnummer-aanduiding op een achtergrondkleur die verschilt per straat (zilver, brons en goud).

 

Planning

Voor de realisatie van de NOM-woningen in Soest werkt BAM samen met haar co-makers. De werkzaamheden zijn gestart en BAM verwacht het project in het voorjaar van 2018 op te leveren. Vervolgens neemt BAM de woningen voor een periode van veertig jaar in exploitatie.