70 woningen nul-op-de-meter in Soest

Verduurzaming van sociale huurwoningen naar comfortabele en energiezuinige NOM-woningen als onderdeel van De Stroomversnelling.

In opdracht van woningcorporatie Portaal heeft BAM Wonen 70 woningen verduurzaamd naar nul-op-de-meter in de Schilderswijk van Soest. De huurwoningen uit de jaren zestig zijn in bewoonde staat goed geïsoleerd en hebben nieuwe, zuinige installaties gekregen. Voor bewoners heeft de renovatie geresulteerd in comfortabele en veilige woningen met een nieuwe uitstraling tegen dezelfde woonlasten.

De renovatie naar nul-op-de-meter (NOM) heeft de woningen in Soest gasloos gemaakt. Voortaan voorzien zonnepanelen, een warmtepomp en een warmte-terug-wininstallatie de woning van warmte en elektra. De installaties in een NOM-woning zorgen ervoor dat er (over het jaar gezien) net zoveel duurzame energie wordt opwekt als dat er normaliter wordt gebruikt. Het product van BAM Wonen voldoet aan het NOM-Keur en heeft zich reeds in meer dan 400 woningen bewezen.

 

Esthetische vernieuwing

Tegen de oude gevels heeft BAM Wonen nieuwe, geïsoleerde gevels geplaatst die bestaan uit steenstrips. Het metselwerk is voor deel horizontaal en voor een deel verticaal. De voeg is middengrijs bij de horizontale stenen en lichtgrijs bij de verticale stenen. Over het bestaande dak is een nieuw geïsoleerd dak geplaatst met geïntegreerde zonnepanelen. Naast de nieuwe voordeur is ook een wit, glazen paneel met een huisnummer-aanduiding gekomen op een achtergrondkleur die verschilt per straat (zilver, brons en goud).