71 woningen Weideheuvel in Utrecht

Ontwikkeling en realisatie van 40 eengezinswoningen, 28 appartementen en 3 studio’s in de koopsector.

In de wijk Hoge Weide in Leidsche Rijn is het project Weideheuvel gerealiseerd. Een origineel, karakteristiek plan met een stedelijke en vriendelijke uitstraling. Alle woningen in het project zijn voor het starten van de bouw verkocht in de goedkope koopsector. Het project is ontworpen door architectenbureau Groosman. De woningen zijn individueel herkenbaar gemaakt door het toepassen van gevarieerde gevels, verschillende kleuren in het metselwerk en het gebruik van traditionele elementen en materialen. De galerijen van het appartementencomplex zijn omkaderd met metselwerk dat onderling verbonden wordt met verspringende glazen panelen.

Hoogteverschil

Bij de ontwikkeling van dit project zat de complexiteit voornamelijk in het omgaan met een hoogteverschil van circa 5,5 meter, wat binnen de beperkte ruimte van de driehoekige kavel opgelost moest worden. Door op een creatieve wijze gebruik te maken van het hoogteverschil is een uniek project tot stand gekomen met een zeer divers beeld aan woningen en woningtypen. Het hoogste niveau van de kavel ligt aan de Valeriaanweg waar de 28 appartementen en 16 eengezinswoningen zijn gerealiseerd. Aan de Steranijsweg, het laagste niveau van de kavel, zijn drie studio’s en 18 eengezinswoningen gerealiseerd die deels als grondkering dienen voor de opvang van het enorme hoogteverschil. De zes ruime eengezinswoningen aan de Cacaoweg liggen aan een klein plantsoen.

Het appartementencomplex is gebouwd in de hoek van de kavel. In de onderste bouwlaag van het complex bevinden zich de bergingen, die te benaderen zijn vanaf de Steranijsweg. Aan de Valeriaanweg bevindt zich de entree van het complex en tevens de laagste woonlaag met zeven appartementen. Bergingen met een hoogte van circa 5 meter bieden geen extra waarde voor de gebruikers, waardoor er is gekozen voor een extra verdiepingsvloer. Hierdoor ontstaat er een ‘loze ruimte’ tussen de bergingen en de laagste woonlaag. Deze tussenlaag is verdeeld in twee grote ruimtes met elk drie ramen, die voor twee appartementen te gebruiken zijn als extra bergruimte.

De studio’s aan de Steranijsweg hebben inwendig een hoogte van 4,5 meter. Achter in de studio’s is een sanitaire ruimte en berging gecreëerd met een standaard verdiepingshoogte, waardoor er boven deze ruimte een slaapvlonder van circa 18 m² ontstaat.

Binnenhof

De 40 eengezinswoningen worden gebouwd rondom een centraal ontsloten binnenhof. Iedere woning beschikt over een eigen toegewezen parkeerplaats. Het binnenhof is zo groen en open mogelijk ontworpen. De bergingen van de woningen aan de Valeriaanweg hebben een lichtgrijze kleur en zijn afgeschermd met een groene heg.
De woningen aan de Steranijsweg hebben geen bergingen in de achtertuin. Om de privétuinen netjes af te schermen, zijn de woningen opgeleverd met een groene hedera als afscheiding.

Conceptueel bouwen

De eengezinswoningen van Weideheuvel zijn gebouwd op basis van de Nieuwbouw Concepten van BAM Wonen. Nieuwbouw Concepten wordt landelijk ingezet voor ontwikkelaars, corporaties en beleggers en is een succesformule, omdat niet telkens het wiel opnieuw wordt uitgevonden. Met vaste teams van ervaren partners wordt volgens beproefde methodes gebouwd. Door deze werkwijze wordt het materiaalgebruik gereduceerd, kunnen de woningen in een relatief korte tijd gebouwd en in hoge kwaliteit opgeleverd worden.

De woningen in het plan de Weideheuvel hebben een EPC van maximaal 0,6. De woningen zijn ontworpen voor een lange levensduur en een levensloopbestendig gebruik. De toegepaste bouwmaterialen zijn daarop afgestemd, evenals de flexibiliteit bij de indeling en de eventuele uitbreidingen.