72 nul-op-de-meter woningen "Groene Campagne" te Roermond

In opdracht van woningcorporatie Wonen Zuid realiseert BAM wonen 72 nul-op-de-meter woningen de "Groene Campagne" in Roermond. 

Duurzaam wonen in een groene omgeving. Dat wordt mogelijk gemaakt met een gefaseerde bouw van 72 nul op de meter woningen aan de Pastoor Adamsstraat in Roermond. Wonen Zuid maakt zich al jaren sterk voor een duurzaam woningbezit en kiest daarom bewust voor de bouw van energiezuinige woningen. 

 

Naast het belang van duurzame woningbelang hecht Wonen Zuid grote waarde aan de beschikbaarheid van woningen voor meerdere doelgroepen zodat verschillende generaties naast elkaar kunnen wonen en leven. Het plan bestaat uit eengezinswoningen en levensloopbestendige woningen. Daarnaast worden vier speciale woningen gerealiseerd waar gezinnen en zorgvragers in één woning kunnen wonen en mantelzorg kunnen verlenen én krijgen. De ligging maakt de woningen extra uniek. 

BAM Wonen heeft de woningen als energieneutrale nul-op-de-meterwoningen (NOM) gebouwd die voorzien zijn van zonnepanelen, triple glas, balans ventilatie, optimale isolatie en luchtwaterwarmtepomp tbv verwarming en warmtapwater. In deze zogenaamde nultredenwoningen zijn alle voorzieningen op de begane grond aanwezig. De vier speciale woningen hebben eveneens alle voorzieningen op de begane grond zoals een gezamenlijke keuken, woonkamer, een slaapkamer en badkamer. De eerste verdieping bestaat uit meerdere slaapkamers en een extra badkamer. In fase 2 wordt tevens een combinatie van eengezinswoningen en levensloopbestendige woningen gerealiseerd.

 

De Pastoor Adamsstraat is rustig gelegen aan de rand van de wijk De Kemp, schuin tegenover het Nonnenbos. Vandaar dat het project de naam de “Groene Campagne” heeft meegekregen. Anderzijds liggen de voorzieningen op loopafstand en is de A73 binnen vijf minuten bereikbaar. Fase 1 bestaat uit 41 woingen waarvan in maart 2020 de laatste woningen zijn opgeleverd. In april wordt een aanvang gemaakt met fase 2 welke bestaat uit 31 woningen. De woningen van fase 2 worden naar verwachting in het eerste kwartaal 2021 opgeleverd. 

 

Monitoring NOM

In samenwerking met BAM Energy Systems worden alle woningen gebouwd volgens de EPV (energieprestatievergoeding)-richtlijnen. Hiermee garandeert BAM dat de woningen vanaf oplevering gedurende een periode van 10 jaar de afgesproken NOM prestaties volgens de EPC richtlijnen zal leveren. De woningen worden op afstand gemonitord via het Benext systeem. Met behulp van dit platform worden de energiestromen en het functioneren van de installaties op afstand gevolgd en toont BAM middels een jaarlijkse rapportage over de NOM-energieprestatie dat de woningen voldoen aan de EPV-wetgeving. Iedere bewoner krijgt realtime inzicht in zijn energieverbruik en -opwekking door middel van een webportal.  Via het dashboard wordt inzichtelijk gemaakt hoe de bewoner presteert op het gebied van energieverbruik in relatie tot de beschikbare energiebundel.