89 galerijappartementen Maastricht

Groot onderhoud en energetische maatregelen van 89 galerijwoningen aan de TIecelijn- en Hermelijnstraat in Maastricht.

De renovatie van 89 appartementen is verdeeld over twee galerijflats aan de Tiecelijnstraat en de Hermelijnstraat. De galerijen zijn door een liftschacht met elkaar verbonden, waardoor het één complex is. Door de renovatie worden de gebouwen energetisch sterk verbeterd. Bij aanvang van de renovatie hebben de gebouwen een gemiddeld energielabel D. Na afloop gemiddeld energielabel A++.

Om te komen tot energielabel A++ is de buitenschil geïsoleerd, worden er kunststof kozijnen met HR++ isolatieglas en ledverlichting aangebracht. Ook worden de appartementen voorzien van een CO2 gestuurde mechanische ventilatie, vloerverwarming en zonnepanelen.

Het woongenot neemt toe
Bewoners -veelal senioren- kunnen, doordat de renovatie in twee fases wordt uitgevoerd, tijdelijk in een andere woning binnen het bestaande complex wonen. Het complex wordt voor bewoners rollatorvriendelijk gemaakt door de balkons en galerijen (nieuwe galerijen op 2e en 3e bouwlaag) op te hogen, elektrische deurdrangers te installeren en komt er een scootmobielruimte. Ook wordt de indeling van de appartementen verbetert en krijgen bewoners een nieuwe badkamer en keuken. Het woongenot van de bewoners neemt toe en de kwaliteit van de appartementen wordt door deze aanpassingen verbetert. Na de renovatie blijven de woningen beschikbaar voor de sociale verhuur.

Beide complexen zijn gebouwd in 1959 en hebben een typerende parochiewijk uitstraling. Bij het nieuwe ontwerp is Frencken Scholl architecten uitgegaan van het terugbrengen naar de originele staat. Zo zijn de betonnen balkonbalustrades weer zichtbaar gemaakt.