89 galerijappartementen Tiecelijnstraat en Hermelijnstraat te Maastricht

Groot onderhoud en energetische opwaardering van 89 galerijwoningen in opdracht van Woonpunt.

Het ontwerp

Beide complexen zijn gebouwd in 1959 en hebben een typerende parochiewijk uitstraling. Bij het nieuwe ontwerp is Frencken Scholl architecten uitgegaan van het terugbrengen naar de originele staat. Zo zijn de betonnen balkonbalustrades weer zichtbaar gemaakt. 

Het project

De renovatie van 89 appartementen is verdeeld over twee galerijflats aan de Tiecelijnstraat en de Hermelijnstraat. De galerijen zijn door een liftschacht met elkaar verbonden, waardoor het één complex is. Door de renovatie worden de gebouwen energetisch sterk verbeterd. Bij aanvang van de renovatie hebben de gebouwen een gemiddeld energielabel D. Na afloop gemiddeld energielabel A++.

De werkzaamheden omvatten o.a.:

- Isoleren van de buitenschil;
- Aanbrengen kunststof kozijnen met HR++ isolatieglas;
- Aanbrengen ledverlichting;
- Appartementen voorzien van een CO2 gestuurde mechanische ventilatie;
- Aanbrengen vloerverwarming;
- Plaatsen van zonnepanelen.

De bewoners centraal
Bewoners - voornamelijk senioren - hadden de mogelijkheid om tijdelijk in een andere woning binnen het bestaande complex te wonen. Om dit mogelijk te maken is het project in verschillende fases uitgevoerd,. Het complex is voor de bewoners rollatorvriendelijk gemaakt door de balkons en galerijen (nieuwe galerijen op 2e en 3e bouwlaag) op te hogen, elektrische deurdrangers te installeren en een scootmobielruimte in te richten. Ook is de indeling van de appartementen aangepast en is een nieuwe badkamer en keuken geinstalleerd.

Het woongenot van de bewoners en de kwaliteit van de appartementen is toegenomen door de aanpassingen die zijn gedaan. De woningen blijven beschikbaar voor de sociale verhuur.