93 woningen Sint Maartenspoort in Maastricht

Groot onderhoud, restauratie en energetische verbeteringen aan 93 sociale huurwoningen gedateerd uit 1910

BAM Wonen voert in opdracht van Servatius groot onderhoud, restauratie en energetische verbeteringen uit aan 93 sociale huurwoningen in de wijk Sint Maartenspoort in Maastricht. Het gaat om achttien eengezinswoningen en 75 duplexwoningen gelegen aan de Parallelweg, Coclerstraat, Tischbeinstraat, Theodoor Schaepkensstraat en Van den Berghstraat. Het gaat om woningen uit 1910 die destijds als eerste sociale huurwoningen gebouwd waren in Maastricht.

De woningen gaan tijdens de verduurzaming van een gemiddeld energielabel D/E naar een zuinig energielabel A. Om dit energielabel te bereiken, worden daken en gevels geïsoleerd en worden alle ramen voorzien van HR++ beglazing. Daarnaast wordt een CO2-gestuurde mechanische ventilatie geplaatst, waardoor de luchtkwaliteit en het wooncomfort van de woning enorm verbetert.

Bijzonder aan dit project is de monumentale waarde van de woningen. Tijdens de woningverbetering wordt daarom veel aandacht besteed aan het behouden van de architectuurstijl en worden de woningen in oude glorie hersteld. Zo zijn er getoogde kozijnen uitgezocht die aansluiten bij de oorspronkelijke detaillering van de woningen. Daarnaast krijgt de wijk straks een frisse uitstraling door de gereinigde gevels, vernieuwd knipvoegwerk en de gerestaureerde zinken dakkapellen.