Nieuwbouw 130 woningen Crossover in Amsterdam

Het plan betreft een geavanceerd duurzaam en multifunctioneel gezond gebouw voor ondernemers en starters op de woningmarkt. In totaal 120 starterswoningen voor woningstichting De Key en 10 koopwoningen. Crossover speelt daarmee in op een toenemende behoefte aan gezond stedelijk wonen en werken op een bereikbare locatie, maar binnen een diverse leefgemeenschap. Het gebouw krijgt twee certificaten bij oplevering: BREEAM-NL Outstandig en WELL- Core, uniek voor mixed use gebouwen in Nederland. De bouw is in handen van BAM Wonen.

Het programma van Crossover bestaat uit 12.000 m2 BVO kantoor, 120 startersappartementen voor woningstichting De Key, 10 koopwoningen, een plint met horeca van 350 m2 BVO en ruimtes voor sociaal-maatschappelijke functies van totaal 500 m2 BVO. Onder het gebouw wordt een parkeergarage met tachtig plekken gerealiseerd, waarbij tevens parkeerplaatsen voor car sharing worden gereserveerd, die zowel door de huurders van de kantoren als bewoners gebruikt worden.

Crossover, op de hoek van de afrit A10 Zuid en de Europaboulevard, zorgt voor een volgende impuls aan het oostelijk deel van de Zuidas (Kop Zuidas). Het ontwerp van Team V Architectuur verbindt de functies, omgeving en mensen met elkaar in een dynamisch, stoer gebouw met verrassende kenmerken. In de gevel worden bijvoorbeeld circulaire bakstenen toegepast, op alle daken en terrassen vindt waterberging plaats en zowel de kantoren als woningen hebben de beschikbaarheid over ruime, groene terrassen. 

Ontmoeting en diversiteit centraal

In Crossover worden gemeenschappelijke ruimten gecreëerd voor coliving en coworking. De horeca en maatschappelijke functies in de plint van het gebouw richten zich op diverse doelgroepen en bieden bewoners en gebruikers van zowel het gebouw als het gebied Kop Zuidas de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. 

De starterswoningen krijgen tevens gemeenschappelijke ruimtes en terrassen. Dit is belangrijk voor het Startblok-woonconcept dat De Key hier gaat uitrollen.

De betaalbare, zelfstandige woningen krijgen een gemiddelde oppervlakte van 23 m2. Op de begane grond komen een ruime entree, een loungeruimte en een fietsenberging. Op de tweede en vijfde verdieping worden daktuinen aangelegd voor gezamenlijk gebruik. Het kantoor biedt straks onderdak aan verschillende bedrijven. De toekomstige huurders krijgen de beschikking over een hoogwaardig, duurzaam en gezond kantoor. De verhuur van het kantoor is inmiddels gestart.

Crossover heeft bij oplevering een BREEAM-NL Outstanding label, het hoogste BREEAM NL duurzaamheidslabel dat uniek is voor mixed use gebouwen in Nederland. Daarnaast beschikt het gebouw bij oplevering ook over het WELL Core V2 Certificaat van het International Well Building Institute. Deze  certificeringsnorm richt zich specifiek op gezondheid en welzijn van de gebruikers van het gebouw.

Locatie

Cijfers en feiten

Soort bouw
Nieuwbouw
Soort woning
Gestapeld
Energetisch
Gasloos
Projectkenmerken
Complexe projecten
Segment
Belegger, Corporatie

Opdrachtgever
AM


Architect
Team V


Start bouwdatum
Februari 2021


Opleverdatum
Juli 2023


Aantal huurwoningen
120


Aantal koopwoningen
10


EPC woningen
0,184


Bijzonderheden
BREEAM Outstanding en Well gecertificeerd


Deel op social media