Nieuwbouw 130 woningen Crossover in Amsterdam

Het programma van Crossover bestaat uit 12.000 m2 BVO kantoor, 120 startersappartementen voor woningstichting De Key, 10 koopwoningen, een plint met horeca van 350 m2 BVO en ruimtes voor sociaal-maatschappelijke functies van totaal 500 m2 BVO. Onder het gebouw wordt een parkeergarage met tachtig plekken gerealiseerd, waarbij tevens parkeerplaatsen voor car sharing worden gereserveerd, die zowel door de huurders van de kantoren als bewoners gebruikt worden.

Crossover, op de hoek van de afrit A10 Zuid en de Europaboulevard, zorgt voor een volgende impuls aan het oostelijk deel van de Zuidas (Kop Zuidas). Het ontwerp van Team V Architectuur verbindt de functies, omgeving en mensen met elkaar in een dynamisch, stoer gebouw met verrassende kenmerken. In de gevel worden bijvoorbeeld circulaire bakstenen toegepast, op alle daken en terrassen vindt waterberging plaats en zowel de kantoren als woningen hebben de beschikbaarheid over ruime, groene terrassen. 

Crossover 8

In de verspringende gevel zijn circulaire bakstenen toegepast, gemaakt uit gerecycled keramiek. Op alle daken en terrassen vindt waterberging plaats en zowel de kantoren als woningen hebben de beschikbaarheid over ruime, groene terrassen. De daken en gevels zijn groen en er wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen op de hoogste daken. Ook is er gebruik gemaakt van 3-dubbel glas, wat goede isolatie biedt tegen geluid en energiebesparend werkt. Verwarming gebeurt door middel van vloerverwarming in de woningen en klimaatplafonds in de kantoren.

Ontmoeting en diversiteit centraal

In Crossover worden gemeenschappelijke ruimten gecreëerd voor coliving. De horeca en maatschappelijke functies in de plint van het gebouw richten zich op diverse doelgroepen en bieden bewoners en gebruikers van zowel het gebouw als het gebied Kop Zuidas de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten.

De betaalbare, zelfstandige woningen hebben een gemiddelde oppervlakte van 23 m2. Op de begane grond zijn een ruime entree, een loungeruimte en een fietsenberging gerealiseerd. Op de tweede en vijfde verdieping zijn daktuinen aangelegd voor gezamenlijk gebruik. Het kantoor biedt onderdak aan verschillende bedrijven. De huurders hebben de beschikking over een hoogwaardig, duurzaam en gezond kantoor.

Crossover is ontworpen met een BREEAM-NL Outstanding label, het hoogste BREEAM NL duurzaamheidslabel dat uniek is voor mixed use gebouwen in Nederland. Daarnaast beschikt het gebouw ook over het WELL Core V2 Certificaat van het International Well Building Institute. Deze certificeringsnorm richt zich specifiek op gezondheid en welzijn van de gebruikers van het gebouw.

Locatie

Cijfers en feiten

Soort bouw
Nieuwbouw
Soort woning
Gestapeld
Energetisch
Gasloos
Projectkenmerken
Complexe projecten
Segment
Belegger, Corporatie

Opdrachtgever
AM en Equity Estate Group


Architect
Team V


Start bouwdatum
Februari 2021


Opleverdatum
Juli 2023


Aantal huurwoningen
120


Aantal koopwoningen
10


EPC woningen
0,184


Bijzonderheden
BREEAM Outstanding en Well gecertificeerd


Deel op social media