Nieuwbouw 22 eengezinswoningen en 50 appartementen Spuifront in Oud-Beijerland

Het plan bestaat uit tweeëntwintig eengezinswoningen, vijftig appartementen en een horecaruimte en ligt op een markante plek in het centrum aan de rivier Het Spui. BAM Wonen realiseert het project in opdracht van AM. 

 

Het plan is ontwikkeld in samenspraak met inwoners, toekomstige bewoners en de gemeente. Het ontwerp van de woningen is passend bij het historische, dorpse karakter van Oud-Beijerland. Het wordt mogelijk om langs het water te recreëren en te verblijven. Zo wordt er voorzien in een wandelpromenade en een horecagelegenheid aan het water. Het stedenbouwkundig plan is ontworpen door West.

Er is een grote variatie aan (top)appartementen, penthouses en maisonnette woningen. De drie- en vierkamer appartementen variëren in woonappervlak van 91 vierkante meter tot en met 156 vierkante meter. De maisonettes hebben drie, vier of vijf slaapkamers tot een woonoppervlak van 156 vierkante meter. De grondgebonden woningen variëren van kade- en dijkwoningen, herenhuizen met diverse woonlagen, slaapkamers en zijn variërend in oppervlak van 125 tot en met 180 vierkante meter. 

Spuifront voldoet aan alle eisen van BENG. Alle woningen worden uitgevoerd met onder meer een bodemwarmtepomp en hoogwaardige isolatie. Dit zorgt voor een zeer energiezuinige woning, die duurzaam en toekomstbestendig is. Een bodemwarmtepomp betekent een woning zonder gas en biedt de bewoners meerdere voordelen. Gasvrij wonen draagt bij aan een gunstig (binnen)klimaat, het verschaft een financieel voordeel en zorgt voor een grotere veiligheid binnenshuis. Tevens is er aandacht voor levensloopbestendigheid. Hierdoor zijn de toekomstige bewoners voorbereid op alle levensfasen, waardoor zij hier langer kunnen blijven wonen. Voor bewoners met elektrische auto’s is er een mogelijkheid voor plaatsing van een laadvoorziening in de parkeergarage.

Voor Spuifront is een slimme oplossing gevonden om de auto’s uit het straatbeeld te weren. Er wordt een afgesloten parkeerhof voor de bewoners gemaakt, de woningen staan daarboven op een ‘woondek’. Omdat de woningen zowel pal aan de rivier als aan de dijk staan, blijft er een groot middenterrein over. Dat wordt ingericht met privétuinen voor de bewoners.