Nieuwbouw 265 appartementen De Houttuin in Woerden

Nieuw Middelland bevindt zich op loopafstand van het historische stadscentrum van Woerden en in de directe nabijheid van hoogwaardige trein- en busverbindingen. Dit voormalige bedrijventerrein wordt de komende jaren getransformeerd naar een aantrekkelijk woon- en werkgebied. BAM Wonen en Cazas Wonen hebben begin 2019 samen het kantoor van Bouw- en Houtbond FNV verworven met als doel om het verouderde kantoor af te breken en ruimte te maken voor nieuwe woningen waarin verschillende doelgroepen hun thuis zouden vinden.

De ontwikkeling is in nauwe samenwerking met de gemeente Woerden en Cazas Wonen tot stand gekomen. Het was de eerste ontwikkeling in Nieuw Middelland en had daardoor een voorbeeldfunctie voor toekomstige ontwikkelingen. Voor de ontwerpen van de gebouwen tekenden Groosman Architecten en A3 Architecten uit Rotterdam, het landschapsontwerp en de stedenbouwkundige opzet zijn verzorgd door Karres en Brands architecten uit Hilversum.

de Houttuin woerden 1

Er zijn op de locatie zes woongebouwen gerealiseerd met daarin 82 sociale huurwoningen, 99 vrije sector huurwoningen en 84 koopwoningen. Daarnaast is er een parkeergarage gebouwd voor bewoners en bezoekers.

De woningen zijn gasloos en aangesloten op een collectief Warmte Koude Opslag (WKO) systeem met warmtepompen. Twee bronnen in het terrein verzorgen warmte in de winter en koeling in de zomer. De aanleg van het systeem en de exploitatie hiervan is verzorgd door BAM Energy Systems.

Het gebied tussen de gebouwen is autovrij. Er wordt geparkeerd in een circulair ontworpen parkeergarage die plaats bied aan 194 bewonersplekken en 71 bezoekersplekken. In de parkeergarage is een pakketwand aangebracht waar bewoners hun postpakketten op kunnen halen. Ook is er een WKO ruimte ondergebracht voor de regeltechniek van het WKO systeem en is er een commerciële ruimte gerealiseerd waar kleinschalige bedrijvigheid plaats kan vinden.

Ook aan de natuur is gedacht in het project. Het regenwater is afgekoppeld en wordt vertraagd afgevoerd naar het open water en er is een nieuwe waterpartij gegraven als watercompensatie. In de gevels van de gebouwen zijn vleermuiskasten, nestkasten en bijenhotels geplaatst en de daken zijn voorzien van een sedum dakbedekking. Bij de gebouwen langs het water zijn grote plantenbakken op de balkons aangebracht. De groenvoorzieningen zijn uitgevoerd in een mix van extensief en intensief beheer; er zijn tientallen nieuwe bomen geplant en rondom de gebouwen zijn plantenborders aangelegd. Daarnaast is er gras aangebracht in combinatie met wilde bloemen- en kruidenmengsels.

Het project is medio 2023 naar volle tevredenheid van de bewoners opgeleverd.

Locatie

Cijfers en feiten

Soort bouw
Nieuwbouw
Soort woning
Gestapeld
Energetisch
Gasloos
Projectkenmerken
Maatwerk
Segment
Corporatie

Plaats 
Woerden


Opdrachtgever 
BAM Wonen en woningcorporatie GroenWest


Architect 
Groosman Architecten - A3 Architecten en Karres+Brands landschapsarchitecten


Constructeur 
Groosman architecten


Aantal huurwoningen 
82


Aantal koopwoningen 
183


Start bouw 
Zomer 2020

Deel op social media