Nul-op-de-meter koopwoningen en sociale huurappartementen in Professor Schoemaker Plantage in Delft

De Professor Schoemaker Plantage in Delft bestaat uit meerdere fases koopwoningen en sociale huurappartementen. De woningen zijn per fase in verkoop gebracht en gefaseerd gebouwd. Inmiddels is de Klinkerbuurt met 26 NOM-woningen fase 1, 26 NOM-woningen fase 2 en 75 NOM-woningen fase 3 aan de bewoners opgeleverd. In opdracht van Vidomes heeft BAM Wonen ook 36 NOM-appartementen voor de sociale verhuur gerealiseerd.

Op de voormalige TNO-locatie wordt dé nieuwe woonbuurt van Delft gerealiseerd, genaamd Schoemaker Plantage, met in totaal ruim achthonderd woningen. Binnen het plan worden er verschillende woonbuurten gerealiseerd. Alle fases van de Klinkerbuurt zijn opgeleverd en de woningen in de Grasbuurt gaan in verkoop.

Er komen veel verschillende gezinshuizen, zowel rijhuizen als hoekhuizen. Onderverdeeld in 5 woningtypes: royale gezinshuizen,  brede gezinshuizen, parkrandhuizen, het parkrandtorenhuis en de poortwoning. De overeenkomst zit in de ruimte, het groen en de architectuur. Met het ontwerp heeft de architect een hedendaagse vertaling van de Delftse School gemaakt. Wij bestempelen dit als de ‘Nieuwe Delftse School’. De Schoemaker Plantage voelt als een binnenstad én een tuindorp. Het hart van de nieuwe woonbuurt wordt gevormd door een groot stadspark, dat al tijdens de bouw van de huizen wordt aangelegd. De eerste bewoners wonen dus al aan het park bij het betrekken van hun huis.

Ook in de omgeving wordt aandacht besteed aan groen en duurzaamheid. Zo komt er een natuurlijke speelvijver (wadi) waar het overschot aan water - via een drainagesysteem - in wordt verzameld. Afhankelijk van de hoeveelheid regen, biedt de plek een ander speelavontuur.

36 nul-op-de-meter appartementen voor de sociale verhuur

De appartementen zijn in samenwerking met woningbouwcorporatie Vidomes ontwikkeld. Het complex bestaat uit vijf woonlagen met drie tot acht appartementen per laag. Op de begane grond heeft elk appartement een eigen berging. De ruime driekamerappartementen hebben een oppervlakte van 75 m2. De woningen zijn goed toegankelijk voor mensen met een rollator of met een rolstoel. In het gebouw zijn twee liften aanwezig. De appartementen zijn comfortabel en energiezuinig. Zo is er een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en een bodemwarmtepomp met boiler. De appartementen hebben vloerverwarming en er liggen zonnepanelen op het dak van het complex, mede waardoor de appartementen nul-op-de-meter zijn. De woningen worden door Vidomes verhuurd en zijn in Q3 2021 opgeleverd. 

Ambitie van Gemeente Delft

De gemeente Delft wil in 2050 energieneutraal zijn en de CO2-uitstoot in 2030 met vijftig procent reduceren. Alle woningen voldoen aan dit ambitieniveau, aangezien ze nul-op-de-meter woningen zijn.