Transformatie Eiffelgebouw in Maastricht

Transformatie van de voormalige Sphinxfabriek in Maastricht.

In het Eiffelgebouw in Maastricht heeft BAM een cascorestauratie van het totale gebouw, zo’n 33.000 vierkante meter, in opdracht van WOM Belvédère, en het realiseren van 378 kamers en hotelfaciliteiten, in opdracht van The Student Hotel uitgevoerd.

Meerdere functies onder één dak

De eerste Limburgse vestiging van The Student Hotel zal met zo’n 18.000 vierkante meter de belangrijkste gebruiker van het Eiffelgebouw zijn. De overblijvende 40 procent van het historische Eiffelgebouw zal worden gevuld met functies als wonen, werken, detailhandel en horeca.

Na een periode van leegstand is het Eiffelgebouw gerestaureerd en verbouwd door BAM Wonen en BAM Bouw en Techniek. Maastricht kiest voor een eigentijdse en multifunctionele invulling van het Sphinxkwartier met behoud van het cultureel erfgoed. The Student Hotel vormt een hybride plek waar studenten, bewoners, toeristen, zakenreizigers en young professionals ruimtes delen, elkaar ontmoeten en inspireren. Het hotel combineert eigentijds design en hoogwaardige hotelfaciliteiten met kwalitatieve short- en longstay faciliteiten. Onder andere een gym, bar-restaurant, bibliotheek, binnentuin, game area, lounges, workshopruimtes en werk- en studieplekken maken deel uit van The Student Hotel. Letterlijk hoogtepunt van The Student Hotel Maastricht wordt de bijna 400 vierkante meter tellende skybar met een indrukwekkend uitzicht over het oude stadscentrum.

Industrieel monument

Het Eiffelgebouw is een industrieel monument gelegen aan de Boschstraat in Maastricht. De drie geschakelde fabrieksgebouwen kwamen tussen 1928 en 1941 tot stand en maakte tot 2006 deel uit van de sanitairfabriek Koninklijke Sphinx. Het beeldbepalende gebouw is sinds 1996 een rijksmonument.

Foto's: Jonathan Vos