Verduurzaming 104 woningen Laageinde-Zuid in Waalwijk

BAM Wonen verduurzaamt in opdracht van Casade 104 sociale eengezinswoningen uit begin jaren zestig. Dankzij verbeterde isolatie en ventilatie gaan de woningen van gemiddeld energielabel C naar label A(+ en ++). De verduurzaming resulteert in een gasreductie van circa 65.520 m3 per jaar en reduceert de jaarlijkse CO2-uitstoot met 207.792 kilogram. Voor de bewoners betekent de verduurzaming meer wooncomfort, een lager energieverbruik en een nieuwe uitstraling van de wijk.

Aan de zuidkant van de wijk Laageinde in Waalwijk verbetert BAM Wonen de woningen aan de straten:

  • Professor Nolenslaan
  • Meester Kappeyne van de Coppellostraat
  • Doctor de Visserstraat
  • Domela Nieuwenhuisstraat
  • Fransen van de Puttestraat
  • Meester Sprenger van Eykstraat
  • Meester van Maanenstraat
  • Ingenieur Lelystraat

Werkzaamheden

De woningen worden klaargemaakt voor de toekomst. Bewoners gaan hierdoor energiezuiniger wonen in een woning met frisse uitstraling. BAM Wonen verricht voor alle 104 woningen werkzaamheden aan het dak, gevels, vloer en installaties.De dakpannen en schoorstenen worden vervangen door nieuwe geïsoleerde stalen dakplaten met daarop zonnepanelen. Ook worden nieuwe regenpijpen, dakgoten en voorzieningen voor vogels en vleermuizen geplaatst. De gevels en kruipruimtes worden ook opnieuw geïsoleerd en het metsel- en voegwerk wordt gereinigd en voorzien van een beschermlaag. De kozijnen worden vervangen door nieuwe kunststof kozijnen met triple glas en de voordeuren worden vervangen. Tot slot krijgen de woningen een lamp bij de voordeur met LED-verlichting.

Duurzame installatie

De woningen worden goed geïsoleerd, waardoor goed ventileren noodzakelijk is. Zo krijgen ze een CO2-gestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Daarnaast wordt de installatie energiezuiniger gemaakt, door de radiatoren te vervangen en voortaan de woning op ‘middentemperatuur’ te verwarmen. Ook is de installatie zo voorbereid op de toekomst om naar een (aard)gasloze oplossing te gaan. Door onder andere de groepenkast te vervangen en te voorzien van een driefasenaansluiting. Bewoners kunnen dan ook eenvoudig overstappen op elektrisch koken.

Ontwerp

Het project kent drie woningvariaties. Wenink Holtkamp ontwierp de drie varianten voor een vernieuwde en frisse uitstraling van de woningen in de wijk Laageinde. Het nieuwe ontwerp voor zestien woningen aan de Professor Nolenslaan kenmerkt zich door sedum op het nieuwe dak en groene klimplanten op de kopgevels (Professor Nolenslaan). Bij iedere woning komt een luifel boven de nieuwe voordeur en krijgt een deel van de woningen (21) ook een pergola met groene klimplanten, gemaakt van de oude uitkomende kozijnen. Overige uitkomende en nog bruikbare materialen krijgen via onze sloper een tweede leven.