Verduurzaming 132 sociale huurappartementen Lodewijk van Deysselhof in Delft

In opdracht van Vestia verduurzaamt BAM Wonen 132 sociale huurappartementen aan de Lodewijk van Deysselhof in Delft. Door de te verrichten onderhoudswerkzaamheden gaan de appartementen van gemiddeld energielabel B naar gemiddeld B/A+. De bewoners krijgen hierdoor straks een comfortabele woningen en een lager energieverbruik. 

Het appartementencomplex uit 1965 aan de Lodewijk van Deysselhof is toe aan een verduurzamingsaanpak, er worden zowel onderhoudswerkzaamheden als verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd. Tot slot krijgt het complex estetisch ook een vernieuwde uitstraling, het ontwerp is afkomstig van BTR Architecten. 

Onderhoudswerkzaamheden en uitstraling

Naast de verduurzaming worden alle toiletten in de appartementen vervangen, waar nodig worden ook de keuken en badkamers aangepakt. De hekwerken van het balkon en de galerijen worden vernieuwd en daarnaast krijgt de galerijvloer een coating. Al het betonschilderwerk wordt uitgevoerd samen met het schilderwerk voor de kozijnen, entreehallen en trappenhuizen. Het interieur van de entreehallen en trappenhuizen krijgt een update. Als laatst komt er een daglichtopening in de gevel van het centraal trappenhuis zodat het gevoel van veiligheid (daglicht) wordt vergroot en de gesloten uitstraling van het complex wordt verbeterd.

Verduurzamingsmaatregelen

De bestaande houten kozijnen aan zowel de balkon- en galerijzijde worden vervangen door nieuwe kunststof kozijnen met HR++ beglazing, daarnaast krijgen de bewoners ook nieuwe houten voordeuren. De eerste verdiepingsvloer wordt geisoleerd net als de kopgevel van het complex. De kopgevel wordt afgewerkt met minerale steenstrips. Ook worden de bestaande stijgstrangen en radiatoren vervangen zodat het complex is voorbereid op de aansluiting op het nieuwe Open Warmtenet (middentemperatuur). In de woningen wordt een afleverset gemonteerd met individuele bemetering. Het vervangen van de radiatoren en het aansluiten van he afgiftesysteem op de afleverset behoort ook tot de werkzaamheden. Om het klimaat in de woningen te verbeteren wordt er een CO2-gestuurd ventilatiesysteem met mechanische afvoer en natuurlijke toevoer via ventilatieroosters in de gevel geplaatst.

Open Warmtenet

De gemeente Delft heeft samen met de corporaties Vidomes, Duwo, Woonbron, Vestia en netbeheerder Stedin het initiatief genomen om in Delft een Open Warmtenet aan te leggen. Netverder (dochter van Stedin) legt het net aan en Equans wordt de eerste exploitant. Het toekomstige warmtenet dat naar verwachting in 2023 operationeel is, wordt gevoed met restwarmte uit de Rotterdamse haven, aangevuld met een geothermische bron van de TU Delft.

Locatie

Cijfers en feiten

Soort bouw
Bestaande bouw
Soort woning
Gestapeld
Energetisch
Warmtenet
Projectkenmerken
Maatwerk
Segment
Corporatie

Plaats
Delft


Opdrachtgever
Vestia


Architect
BTR Architecten


Start bouwdatum
Q2 2022


Opleverdatum
Q2 2023


Aantal huurwoningen
132


Energielabel
D naar B/A+


Bijzonderheden
in bewoonde staat / voorbereiding op het Open Warmtenet


Deel op social media