Verduurzaming 156 sociale huurappartementen Indische Buurt in Beverwijk

Als onderdeel van het samenwerkingsverband met de Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie verduurzamen wij 156 appartementen in de Indische Buurt van Beverwijk. Het gaat om 6 portiekflats aan de Celebesstraat, Borneostraat, Sumatrastraat, Javastraat, Schuurmanstraat en de Laan van Kanaän. Het aanbrengen van zonnepanelen, goede isolatie en ventilatie verbetert het energielabel van de sociale huurwoningen van gemiddeld label F naar A+. De verduurzaming resulteert in een gasreductie van meer dan 93.600 m3 per jaar en een forse vermindering van de CO2 -uitstoot met ruim 166.600 kg per jaar. 

Behoud van bijzondere architectuur

De portiekflats zijn begin jaren vijftig gebouwd. Bijzonder aan de architectuur zijn de verschillende metselwerkverbanden boven de entrees en het kartelwerk en boerenvlechtwerk in het metselwerk van de kopgevels. In plaats van spouwmuurisolatie passen we buitengevelisolatie toe én behouden we deze elementen van vakmanschap. De nieuwe steenstrips brengen we in hetzelfde patroon aan als de oorspronkelijke metselwerkverbanden, kartelwerken en boerenvlechtwerken.

Daarmee blijft dit erfgoed van architectenduo Joop en Koos Pot-Keegstra behouden. Dit architectenbureau ontwierp behalve woningbouw ook bijzondere projecten zoals de Bijlmerbajes. Noemenswaardig is ook dat Koos Pot-Keegstra in 1936 als eerste vrouw afstudeerde aan Amsterdamse Academie voor Bouwkunst.

verduurzaming beverwijk 2

Projectmaatregelen

De werkzaamheden voor deze flats omvatten onder meer deze energetische verbeteringen en onderhoudswerkzaamheden:

 • Nieuw stalen dak met dakisolatie en 6 zonnepanelen per woning
 • Buitengevelisolatie met steenstrips
 • Isolatie voor bergingsplafonds
 • Nieuwe kunststofkozijnen met HR++ glas
 • Nieuwe voordeuren, bergingsdeuren en toegangsdeuren
 • CO2-gestuurd ventilatiesysteem
 • Nieuwe groepenkast
 • Schilderwerk voor trappenhuizen en balkons
 • Nieuwe vloercoatings voor trappenhuizen en algemene ruimte van keldervloer
 • Nieuwe badkamers, keukens en toiletten
 • Aansluiting voor elektrisch koken
 • Nieuwe riolering

Een digitaal en bewonersvriendelijk bouwproces

We ervaren dat onze scantechnologie met drones en iPhones niet alleen het bouwproces maar ook de bewonerstevredenheid ten goede komt. Voor de maatvoering van bijvoorbeeld de nieuwe bkt’s (badkamers, keuken en toiletten) volstaat de scan die we zelf bij onze sociale huisbezoeken maken; dat scheelt bewoners een extra afspraak met een onbekende partij. Met AI berekenen we onder meer de hoeveelheden van de kozijnen uit de drone-opnames. Dat werkt nauwkeuriger en toekomstbestendiger.

Tijdens de voorbereiding raadplegen we de scans en opnames om met elke discipline de werkzaamheden goed af te stemmen op de bewoonde staat. Dezelfde opnames helpen het uitvoeringsteam om goed voorbereid bij bewoners thuis aan de slag te gaan. In Beverwijk kunnen bewoners ook gebruikmaken van gemeubileerde logeerwoningen om geen ongemak te ervaren tijdens de vernieuwing van hun sanitair en keuken.

NHDC

In NHDC werken acht woningcorporaties samen om hun bestaande woningvoorraad sneller, innovatiever en tegen lagere kosten te verduurzamen. In juni 2021 tekenden betrokken partijen de raamovereenkomsten. NHDC verduurzaamt in vijf jaar 1.000 portieketagewoningen en bereidt ze voor op aardgasvrij verwarmen. In Beverwijk realiseren we het vierde project. Dankzij onze conceptuele en digitale aanpak versnellen we de engineering en uitvoering van gestapelde bouw.

Locatie

Cijfers en feiten

Soort bouw
Bestaande bouw
Soort woning
Gestapeld
Projectkenmerken
Conceptuele bouw, Ketensamenwerking
Segment
Corporatie

Plaats
Beverwijk


Opdrachtgever
Pré Wonen


Aantal huurwoningen
156


Start werkzaamheden
September 2023


Opleverdatum
December 2024


Energielabel
A+


Bijzonderheden
Opdracht in coalitie verband; behoud ornamenten en boerenvlecht in metselwerk

Deel op social media