Verduurzaming 19 sociale huurwoningen nul-op-de-meter in Steenwijk

In opdracht van Woonconcept verduurzaamt BAM Wonen 19 sociale huurwoningen uit begin jaren zeventig naar nul-op-de-meter (NOM) in Steenwijk. De sociale huurwoningen aan de Baltersstraat, Preistingestraat en Cueperstraat worden niet alleen verduurzaamd en gasloos, maar ook zo aangepast dat bewoners er zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

“Het is mooi dat we de verduurzaming van deze woningen kunnen combineren met het ‘supergeschikt’ maken van de woningen voor bewoners met een rollator. De meeste bewoners van deze woningen zijn al wat ouder en met de nieuwe aanpassingen kunnen zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Het hang- en sluitwerk wordt op een andere hoogte geplaatst. Ook kunnen alle sloten geopend worden met dezelfde sleutel, het slot is zelfs voorzien van een glow-in-the-dark-sticker,” aldus Ruben Messak, projectmanager bij Woonconcept.

Verduurzaming Steenwijk Fits

Nul-op-de-meter en alle installaties in de woning met Fits
In een NOM-woning zorgen de installaties ervoor dat in een jaar net zoveel duurzame energie wordt opgewekt als gemiddeld door een huishouden verbruikt wordt. De netto-warmtevraag is lager dan 50 kWh/m2/per jaar. Met Fits biedt BAM Wonen keuze in hoogwaardige verduurzamingsoplossingen die opdrachtgevers kunnen combineren om woningen in één keer of in stappen gasloos en NOM te maken. In Steenwijk zetten we Fits in om de woningen in één keer te verduurzamen naar NOM.

Bij het verduurzamen van woningen wordt vaak een deel van de warmtepomp buiten geplaatst. Dat is bij dit project met Fits anders. We plaatsen de installaties allemaal binnen, in de bergruimte op zolder. De gekozen Fits bestaan uit een stalen dak inclusief zonnepanelen en sedum, zeer hoogwaardige spouwmuurisolatie, kunststof kozijnen met triple glas, bodemisolatie met chips, warmtepomp met boilervat en warmte-terug-win (WTW) installatie.

Met betere isolatie en nieuwe installaties maken we de woningen energieneutraal en gasloos. Voor de bewoners levert de verduurzaming naar NOM een comfortabele woning op met een gezond binnenklimaat. Voor betaalbare en gelijkblijvende woonlasten vraagt Woonconcept haar huurders om een energieprestatievergoeding (EPV).

Een buitenbankje van de oude voordeur en een groen dak
Naast het verduurzamen van de woningen, is in dit project met Woonconcept ook aandacht voor biodiversiteit en circulariteit. We passen klimaatadaptieve maatregelen toe. Een groen sedumdak lost wateroverlast op en is meteen een mooie kans om vlinders en vogels aan te trekken. In de kopstenen worden bijenstenen ingemetseld en bestaande nestkasten voor huismussen worden teruggeplaatst en uitgebreid. En de oude voordeuren? Die komen weer terug, maar dan als buitenbank.

Locatie

Cijfers en feiten

Soort bouw
Bestaande bouw
Soort woning
Grondgebonden
Energetisch
Nul-op-de-meter (NOM)
Projectkenmerken
Conceptuele bouw, Fits
Segment
Corporatie

Plaats
Steenwijk


Opdrachtgever
Woonconcept


Aantal huurwoningen
19


Start werkzaamheden
April 2023


Opleverdatum
Juli 2023


Energielabel
NOM


Bijzonderheden
NOM met Fits; aardgasvrij en levensloopbestending

Deel op social media