Verduurzaming 34 sociale huurappartementen in Egmond aan Zee

Als onderdeel van het samenwerkingsverband de Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie hebben we twee portiekflats van Kennemer Wonen in bewoonde staat verduurzaamd. Met betere ventilatie en isolatie zijn de woningen van een gemiddeld energielabel C/D naar minimaal het zeer zuinige energielabel A gegaan. De verduurzaming resulteert in een jaarlijkse gasreductie van 25.000 m3 per jaar en een jaarlijkse vermindering van de CO2-uitstoot met 65.000 kg. Met deze maatregelen zijn de wooncomplexen uit de jaren zestig gereed om in de nabije toekomst over te stappen op aardgasvrij verwarmen.

NHDC
In NHDC werken acht woningcorporaties samen om hun bestaande woningvoorraad sneller, innovatiever en tegen lagere kosten te verduurzamen. In juni 2021 tekenden betrokken partijen de raamovereenkomsten. NHDC verduurzaamt in vijf jaar circa 2.000 huurwoningen waarvan 1.000 portieketagewoningen en bereidt ze voor op aardgasvrij verwarmen. Hiervoor heeft BAM Wonen een conceptuele en digitale aanpak die het versneld engineeren en uitvoeren van portieketagewoningen mogelijk maakt.

duinstraat egmond aan zee 1

Toekomstbestendig en aardgasvrij-ready
De wooncomplexen aan de Duinstraat kregen zowel een energetische als een esthetische upgrade. De energetische werkzaamheden omvatten meer isolatiemateriaal in de kopgevels, geïsoleerde panelen onder de balkonramen, dakisolatie en isolatie tegen de bergingsplafonds. Het glas van de appartementen, portieken en trappenhuizen is vervangen door HR++. De voor- en balkondeuren zijn vervangen, evenals de draai- en klepramen. Elk appartement is voorzien van een ventilatiesysteem dat in combinatie met zelfregelende ventilatieroosters zorgt voor continue luchtverversing op basis van CO2 en relatieve luchtvochtigheid. Op het dak zijn 136 zonnepanelen geplaatst.

Gelijktijdig met de energetische maatregelen, zijn onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd die de portiekflats moderniseren. De esthetische uitstraling is vernieuwd met balkonhekken van matglas en schilderwerk aan onder meer gevelkozijnen en betonwerk van balkons en trappenhuizen. In trappenhuizen en bergingsgangen is led-verlichting aangebracht. Voor de veiligheid zijn deurdrangers en een video-intercom aangebracht. Ook zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan voeg- en betonwerk

Locatie

Cijfers en feiten

Soort bouw
Bestaande bouw
Soort woning
Gestapeld
Projectkenmerken
Conceptuele bouw, Ketensamenwerking
Segment
Corporatie

Plaats
Egmond aan Zee


Opdrachtgever
Kennemer Wonen


Aantal huurwoningen
34


Start werkzaamheden
Augustus 2022


Opleverdatum
Januari 2023


Energielabel
A, A+


Bijzonderheden
Opdracht in coalitie verband; aardgasvrij-ready

Deel op social media